Külföldön elismerik a Bajnai-kormány munkáját

A piaci szereplők körében népszerűvé vált Bajnai Gordon miniszterelnök, a megszorító csomag végrehajtása, illetve a hosszabb távú szerkezeti reformok megindítása miatt.

Feladta a leckét várható utódjának Bajnai Gordon – jegyezte meg a tavaszi magyar választások előtti helyzetről is szóló elemzésében a Nomura londoni elemzője. A főként japán befektetőket kiszolgáló bank szakértője, Peter Attand Montalto szerint az 1998–2002-es tapasztalatokhoz képest változtatnia kell a Fidesznek a befektetői réteghez való hozzáállásán, a mostani kampány során az akkorihoz képest nyitottabbá kell válnia a befektetők által kívánatosnak tartott lépésekre. Montalto szerint a nemzetközi pénzügyi közösség bizonyára nem engedne meg önmagában egy a GDP 7–7,5 százalékát kitevő idei évi államháztartási hiányt. Szerint eegyébként a várhatóan másfél százalék körüli idei recesszió, illetve a forint várható alulteljesítése a régióban egyébként is lekorlátozza az új kormány költekezési mozgásterét.

Még a Nomura elemzésénél is határozottabban méltatja a kormány munkáját a londoni Bank of America–Merrill Lynch (BoA–ML). Ahogyan elemzésükben írják, Magyarország minden idők egyik legnagyobb költségvetési kiigazítását hajtotta végre a tágabb értelemben vett felzárkózó térség történe tében, és ennek révén államháztartási pozí ciója a legerősebbek között van az egész világon. A ház becslése szerint a drákói prociklikus költségvetési szigorítás mértéke a hazai össztermék 10 százaléka körül volt 2006 és 2010 között. A BoA–ML szerint a GDP 3,8–3,9 százalékára valószínűsített tavalyi és idei eredményszemléletű államháztartási hiány 0,5–1 százalék körüli GDP-arányos strukturális – vagyis ciklikus és egyszeri hatásoktól megszűrve számolt – többletnek felel majd meg 2010-ben.

A ház elemzői közölték, politikai indíttatásúnak tekintik azokat a kijelentéseket, amelyek szerint – pél dául a MÁV adósságához köthető okokból – 2010-ben elcsúszhat a költségvetés. A Bank of America–Merrill Lynch az elemzéshez fűzött grafikus kimutatásából az látszik, Magyarországon az idén a legnagyobb valószínűséggel 0,7 százalékos strukturális költségvetési többlet lehetséges. A grafikon feltünteti a fejlett ipari országok alkotta OECD-térség több más tagállamának 2010-re jósolt költségvetési teljesítményét is, és ezen a listán Magyarország az első. Az öt legjobban teljesítő között van még Svédország, Svájc, Finnország és Új-Zéland; a sereghajtó Nagy-Britannia, ahol a kimutatás szerint az idén 9,4 százalékos GDP -arányos strukturális hiány várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.