Határokon átívelő üzemanyagturizmus

Az év eleje óta újra reneszánszát éli az üzemanyag-turizmus a magyar–román határ Békés megyei szakaszán. Az árakban lévő különbség nem változott, maradt a 40–45 forintos differencia literenként – a romániai fogyasztói ár javára. A honi jövedéki adóemelés (és az emelkedő világpiaci olajárak) miatt azonban a benzin literje Békés megyében elérte a 320, míg a gázolaj esetében a 300 forintot. Egy neve mellőzését kérő gyulai benzinkutas azon kesereg: egyre több az olyan autós, aki csak ezer vagy kétezer forintért tankol náluk, de a teli tankért átjárnak Romániába.

Bár Magyarország és Románia között van még határátkelőhely, de szerepe egyre formálisabb. A román oldalon alighanem világcsúcsot dönt az egy négyzetkilométerre jutó töltőállomások száma. Ezeket a kutakat a tranzitforgalomra, az átruccanó magyar vendégkörre alapozták. A lej mellett mindenütt lehet forinttal és euróval fizetni: autótípustól, kategóriától és az üzemanyagtartály méretétől függően 2–3 ezer forintot is meg lehet egy teli tankkal takarítani. Egy Audival érkező békéscsabai férfitől megtudjuk, hogy ha lejben vásárolunk Romániában, akkor literenként további 8–10 forint takarítható meg, függően a napi árfolyamtól és a kutak közötti árkülönbségektől. Szerinte célszerű Magyarországon lejt váltani, és azzal fizetni a kinti tankoláskor. Így pedig több mint ötven forintot, de adott esetben akár 55 forintot spórolhatunk minden liter benzin és gázolaj után.

Egyre több magyar és szlovák autós jár át tankolni Ausztria határ menti benzinkútjaira. Odaát átlagosan 1 euró 10 centbe kerül a 95-ös oktánszámú benzin literje, de a kisebb kiutaknál ennél valamivel olcsóbban is megvásárolható. Szlovákiában ugyanezt a benzint 1 euró 17 cent alatt nem lehet beszerezni, az átlagár 1 euró 20 cent. Szlovéniában a Petrol kútjainál 1,158 euróba, azaz körülbelül 308 forintba kerül egy liter 95-ös benzin, a gázolajért pedig 1,096 eurót, vagyis 291 forintot kell fizetni. Némileg kedvezőbbek az árak Horvátországban az INA töltőállomásokon: egy liter 95-ös 8 kunába (292 forintba), a gázolaj pedig 7,45 kunába (272 forintba) kerül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.