Ismét vonzók a befektetési alapok

Sikerült visszacsábítani az ügyfeleket a hazai befektetési alapoknak. A friss tőkének és a jó piaci teljesítményeknek köszönhetően a kezelt vagyon elérte a válság előtti szintet.

A 2008 utolsó negyedévének mélyrepülése és a tavalyi első fél évet jellemző lassú ereszkedés után a második hat hónapban magukra találtak a hazai befektetési alapok, s így összességében jó évet zártak. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai által kezelt alapok vagyona december végén megközelítette a háromezermilliárd forintot, amely 18 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adathoz képest. (2008 utolsó három hónapjában 506 milliárddal, míg 2009 első felében 61 milliárd forinttal csökkent a vagyon.) A nettó eszközérték utoljára 2008. szeptember végén járt ebben a magasságban, vagyis az alapok visszatértek a válság elmélyülése előtti szintre.

A jövedelemtermelő képességre nem lehetett panasz: a piaci teljesítmények több mint 310 milliárd forintos pluszt mutatnak, s csupán februárban volt negatív a hozam. A folyamatosan jó teljesítmény végül a befektetők kedvét is meghozta. Míg az első fél évben 158 milliárd forinttal több pénzt vettek ki, mint amennyi új forrás érkezett, addig a második hat hónapban az egyenleg már 302 milliárdos pluszt mutatott.

A befektetői bizalom erősödése még az ingatlanalapoknál is fordulatot hozott: vagyonuk szeptember óta folyamatosan nő. Az utóbbi hónapok emelkedése azonban nem tudta teljesen ellensúlyozni a korábbi mínuszokat, így az ingatlanalapok 2009 vesztesei közé tartoznak, vagyonuk a negyedével, 89 milliárddal 294 milliárdra csökkent. Nagyobb esést szenvedtek még el a garantált és a vegyes alapok, előbbiek nettó eszközértéke 20, míg az utóbbiaké 9 százalékkal csökkent. A legnagyobb nyertesek a zártkörű értékpapíralapok, a kötvényalapok és a részvényalapok voltak – mindhárom alaptípushoz friss tőke is bőven érkezett. Előbbiek vagyona a duplájára nőtt 2009-ben, míg a kötvény- és a részvényalapok 60, illetve 50 százalékos növekedést produkáltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.