Tönkrement az Omker

Gyászosan ért véget az év a legnagyobb egészségügyi kereskedelmi cégek közé sorolt Omker Zrt. számára. A Fővárosi Bíróság nem sokkal karácsony előtt elrendelte a vállalat felszámolását.

Élt 60 évet. Ezt lehet felvésni a magyar egészségügyi piac egyik legnagyobb és legrégibb hazai kereskedelmi vállalatának fejfájára. Az Omker Orvosi Műszerkereskedelmi Zrt. felszámolását ugyanis karácsony előtt egy nappal rendelte el a Fővárosi Bíróság – tudta meg a Népszabadság. A vállalat többek között gyógyászati segédeszközök, egészségmegőrzési és házi diagnosztikai készülékek, szépségápolási termékek forgalmazásával foglalkozott.

Az Omker Dózsa György úti üzletére már kikerült az „eladó” tábla
Az Omker Dózsa György úti üzletére már kikerült az „eladó” tábla

Üzletpolitikáját arra építette – derül ki a cég honlapjáról –, hogy állandó jelleggel széles választékot tudjon nyújtani márkás minőségi termékekből. Ennek keretében indította el a saját márkanévvel ellátott termékek forgalmazását is. Az utóbbi időben az Omker már főként kiskereskedelmi tevékenységet folytatott, de az említett saját márkanév alatt megjelenő termékeinek, valamint a kizárólagosan általa forgalmazott márkáknak a nagykereskedelmi értékesítését is a cég végezte.

A nagy múltú vállalat 17 szaküzlettel rendelkezett, amellyel lényegében az egész országot lefedte. Hogy miért is került végül nehéz helyzetbe, arról a bíróság által már kijelölt felszámolóbiztos egyelőre nem sokat tudott mondani. – A felszámolást nem sokkal karácsony előtt rendelték el, ilyenkor a bíróságok is leállnak. A múlt hét elején tudtunk csak munkához látni, jelenleg az iratok átvétele folyik.

Nagyléptékű ügyről van szó, így amíg részletesen nem ismertem meg a hátteret, nem szeretnék nyilatkozni – mondta érdeklődésünkre Baran Tímea. Így azt sem közölte, hogy a hitelezőknek mekkora követelésük van az Omkerrel szemben.

Mindenesetre a forgalommal komolyabb gond nem lehetett. A cégbíróságon fellelhető legfrissebb adatok szerint 2008-ban a társaság 1,284 milliárd forint árbevételt mutatott fel. A hatékonysággal viszont már akadhattak gondok, mert az üzemi tevékenység több mint 40 milliós mínuszt mutatott.

A társaság története 1950-ig nyúlik vissza, elődjét, az Orvosi Műszerkereskedelmi Rt.-t ekkor alapította az Egészségügyi Minisztérium. Ezt követően sokáig eseménytelenül peregtek az évek, majd a következő mérföldkő 1992-ben jött el, amikor megalakult az Omker Rt., amely 1993-ban privatizáció után szakmai, illetve pénzügyi befektetők és magánszemélyek birtokába került. 2001-ben újabb tulajdonosváltás következett, az egyik legnagyobb hazai gyógyszerforgalmazó vállalathoz, a Hungaropharmához került.

Nem sokáig, mert 2004 májusától az ingatlanfejlesztéseiről Biggeorge’s társtulajdonosának, Nyíri Viktornak az érdekeltségébe került, az üzletemberhez köthető Elit Zrt. révén. Bár erről nyilvános cégbírósági papírok nem lelhetők fel, úgy tudjuk, hogy Nyíri 2008 végén megvált az Omkertől, a vevők az elsősorban gyógynövényteáiról és -készítményeiről ismert Herbária Zrt.-hez kötődtek. Ezt támasztja alá az is, hogy a két cég jelenleg azonos székhelyre van bejelentve. Megkerestük a Herbária vezetőit is, ám lapzártánkig nem sikerült nyilatkozót találnunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.