Állomások és megoldások

A vonatozók többsége a MÁV-Start gépi jegyeit ismeri, emellett azonban számos jegytípus van még forgalomban. A teljesség igénye nélkül összeszedtünk néhány gyakran használt változatot.

A legrégebbi jegyek közé tartozik a reformjegy. A hosszú papírcsíkra előre rányomtatják a tarifatáblázatban szereplő összes lehetséges utazási távolságot, és az ezekhez tartozó viteldíj öszszegét. A jegypénztárosnak elvben nincs más dolga, minthogy ollójával az utas által megjelölt célállomásnak megfelelő utazási távolságnál elvágja, majd lebélyegezze a jegyet.

A reformjeggyel lényegében megegyeznek a MÁV-Start kerékpárjegyei. Az utazási távolságot, a menetdíjat és a kocsiosztályt egyaránt tartalmazó, szintén ollóval alakítható jegyet sárgásbarna színe különbözteti meg a többi hasonlótól.

Bárcajegyet az kap, mondjuk Balatonfenyvesen, aki öt és 50 kilométer közti vonatozásért fizet. A fehér papírból készült, három napig érvényes jegy elnevezésének okát ma már a vasutasok is találgatják. De a magyarázatok szerint keresztsége a MÁV-nál a vagonok osztályozására használt bárcákig vezethető vissza. Ezek olyan színes nyomtatványok, amelyek a rajtuk előre feltüntetett szöveggel meghatározzák az adott kocsival kapcsolatos teendőket – a „napos oldalon”, tehát a peron felől bárcázó vasutasnak nincs más dolga, mint felhelyezni és lebélyegezni a bárcát. Így van ez az utazásra jogosító bárcajeggyel is: minden rajta van, a pénztárosnak csak bélyegeznie kell.

Aki ennél messzebbre utazik kéregjegyet kap. A kemény kartonlapka megjelenése idején első osztályon zöld, másodosztályon barna volt. Mára mindebből csak a kartonon végigfutó eltérő színű csíkok maradtak – természetesen ebből is van zöld és barna.

A fiatalabb jegytípusok egyike a lyukasztós. A BKV-s jegyekhez megszólalásig hasonló jegyfajtával azonban csak azok találkozhatnak akik a MÁV-Start kalauz nélkül közlekedő járatain, mondjuk Körmend és Zalalövő között vonatoznak. Az egyszeri utazásra jogosító jegyet az utazás megkezdésekor, a vonaton elhelyezett lyukasztóban kell érvényesíteni.

Rákoshegyen állítanak ki űrjegyet is. A hárompéldányos nyugta kitöltése némi munkát ad a pénztárosnak: nemcsak az utazás időpontját kell kézzel beírnia, de azt is honnan-hová, hányan, milyen kocsiosztályon, milyen kedvezménnyel utaznak. Egy arcképes igazolvánnyal utazó vasutas esetében egy ilyen űrjegyre húszszázalékos áfatartalom mellett a nyugta végöszszege rovatba a díjmentes megjelölést körmölik be.

Jegyet lehet vásárolni a kalauztól is. Például akkor, ha valaki mondjuk Zalalövőről érkezik Körmendre és onnan egy 15 percen belül induló vonattal utazik tovább, lyukasztós jegye felmutatásával pótdíj felszámítása nélkül válthat jegyet a jegyvizsgálónál. Amit ilyenkor kap egyszerűbb, biztonsági elemekkel ellátott fehér papírszalag, az utazás fontosabb adataival.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.