Februárig gyorsul az infláció

Magyarországon az infláció februárban tetőzik, majd onnan először – az év közepéig fokozatosan, az év második felében pedig már meredeken csökken, és 2,5 százalék lesz az év végén – állítják a Barclays Capital befektetési csoport londoni elemzői.

A ház tavaly decemberről 5,5 százalékos éves inflációt vár az 5,2 százalékos novemberi és előtte a 4,7 százalékos októberi ütem után. (Az elmúlt év utolsó hónapjának adatait csütörtökön teszi közzé a KSH.) A Goldman Sachs (GS) pénzügyi szolgáltató csoport ugyancsak londoni befektetési részlegének elemzői valamivel nagyobb, 5,6 százalékos éves inflációt jósolnak decemberre.

Simor András jegybankelnök. Az infláció miatt nem kell aggódnia
Simor András jegybankelnök. Az infláció miatt nem kell aggódnia

A GS szakemberei azzal viszont egyetértenek, hogy az éves infláció a magyar jegybank 3 százalékos célszintje alá csökken az idei év második felére. A Goldman Sachsnál mindezek mellett azzal számolnak, hogy a jegybank tovább csökkenti az alapkamatot, de véleményük szerint „az utolsó fél százalékpontos” mérséklést az Magyar Nemzeti Bank (MNB) két, egyenként 25 bázispontos lépésben hajtja végre.

A pénzügy-politikai kilátásokról a Barclays Capital elemzői is azt jósolták, hogy az MNB most már kitart a múlt hónapban alkalmazott negyed százalékpontos esetenkénti kamatcsökkentési mérték mellett. Úgy vélik, a költségvetési politika a várhatóan Fidesz-győzelmet hozó tavaszi választások után sem tér le a jelenlegi pályáról, és ha a piaci hangulat kedvező marad, az MNB 5 százalékig csökkentheti alapkamatát.

Más nagy londoni házak kiemelik: Magyarország mutatja az utat a súlyos államháztartási hiányokkal küszködő régebbi EU-tagállamoknak, elsősorban Görögországnak a konszolidáció felé. A JP Morgan bankcsoport nemrégiben kiadott összehasonlító elemzése például azt írta, hogy egyetlen kelet-közép-európai gazdaságnak sem olyan rosszak a költségvetési mutatói, mint Görögországé, és „történelmi perspektívában tekintve” talán a magyarországi költségvetési konszolidáció a legjobb követendő példa számára.

Magyarország ciklikus kiigazítással számolt GDP-arányos elsődleges államháztartási deficitje a 2006-ban mért 7 százalékról 2008-ban 0,9 százalékra csökkent, 2009-ben pedig az így számított elsődleges – azaz adósságszolgálat nélkülszámított – egyenleg valószínűleg 2 százalékos többletbe fordult.

Ez évente átlagosan 3 százalékpontos javulásnak felelt meg az elmúlt három év során, amivel Magyarország jó eséllyel Európa legambiciózusabb költségvetési kiigazítását hajtotta végre. „Nagyjából ez az a szigorítási mérték”, amelyre Görögországnak is szüksége lenne – állt a JP Morgan londoni elemzésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.