Annyira már a pulykát sem szeretik
Az ágazaton belül legnagyobb forgalmúnak tartott csirkehúsok értékesítése egy százalékkal csökkent, míg a korábban igen népszerű és jóval drágább pulykából már 5 százalékkal kevesebbet tudtak eladni. A kiskereskedelmi forgalomban a részben feldolgozott csirketermékek közül egyedül a csirkecombért fizettek két százalékkal többet a kereskedők, mint egy évvel korábban. A friss grillcsirke ára már négy százalékkal, a mellfilé pedig hat százalékkal visszaesett.
A baromfihúsok iránti forgalom változását jelzi az is, hogy a korábban prémiumterméknek számító pulykahúst is kevesebben keresik. A Baromfi Terméktanács adataiból már az derül ki, hogy az esztendő első kilenc hónapjában, az egy évvel korábbinál negyedével kevesebb pulyka került a feldolgozókba. Húsz százalékot meghaladó mértékkel – több mint ötezer tonnával – csökkent a belföldi értékesítés és ennél valamivel kisebb arányban az import is. A szárnyastartók és -feldolgozók veszteségeit tompította, hogy a kereskedelem 23, illetve 14 százalékkal fizetett többet e termékekért.
Éder Tamás, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének elnöke, általánosságban elmondta, hogy a hazai húsfeldolgozásban egyedül a készítménygyártás hozhat jövedelmet. A készítmények iránti kereslet egyébként növekedett: a sertéshez képest olcsóbb baromfihús-készítmények bolti eladása értékben és mennyiségben is bővült. Az utóbbi esetben mért 5 százalékos emelkedés következtében az eladás meghaladta a 28 ezer tonnát. Az értékben számított plusz csaknem 7 százalék volt a Nielsen Piackutató kiskereskedelmi indexe szerint. Ezzel – mondta Farkas Mónika, a Nielsen csoportvezetője – az éves forgalom túllépte a 20 milliárd forintot.