Menesztenék az önfejű jegybankelnököt

Cristina Fernandez de Kirchner argentin elnök távozásra szólította fel Martin Redrado jegybankelnököt, mert az – egyelőre nem hajlandó 6,6 milliárd dollárt felszabadítani a tartalékokból, hogy az összeget a kormány adósságtörlesztésre fordíthassa.

Az elnök asszony akaratának ezúttal ellenszegülő Redrado elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a dél-amerikai ország kilábalt a 2002-es pénzügyi válságból. Hatéves regnálása alatt a devizatartalék 8,2-ről 48 milliárd dollárra hízott.

A sors iróniája, hogy Redradót egyik elődje, Mario Blejer válthatja a poszton, aki a 2002 júniusában kritikus szakaszába ért pénzügyi válság idején mondott fel arra hivatkozva, hogy a kormányzat lábbal tiporja a jegybanki függetlenséget.

Redrado távozása a lehető legrosszabbkor jönne, hiszen a kormány most készíti elő a nemzetközi tőkepiacokra való visszatérést, és ez a mostani lépés nem mondható éppen bizalomépítő jellegűnek. Csakhogy a jegybankelnöknek esze ágában sincs önként távozni, ki akarja tölteni szeptemberig szóló ciklusát.

A piac egyelőre kivár, bár az első reakciók mind negatívak: a Buenos Aires-i tőzsdeindex pillanatok alatt 1,6 százalékot esett, a pezó gyengült a dollárhoz képest, és az államkötvények referenciahozama 20 bázisponttal kéthavi rekordra, 10,9 százalékra emelkedett.

A Bloombergnek nyilatkozó amerikai elemzők szerint az ország megítélésének nem használ a botrány, mert fokozott óvatosságra inti a befektetőket. Érzik a nyomást az argentin pénzügyi körökben is, ennek következményeként a helyi magánbankok most egységesen felsorakoztak Kirchner mögött, és szövetségük, az Adeba tegnap szintén a jegybankelnök távozását szorgalmazta. Közleményükben kiemelik, hogy a politikai indíttatású ellenségeskedés árt az ország külföldi megítélésének, a pénzügyi stabilitásnak. Úgy vélik, a szóban forgó 6,6 milliárd dolláros törlesztőrészlet kifizetése eredményeként az országkockázat besorolása javulhat, alacsonyabb szinten lehetne tartani az alapkamatot, könnyebben lehetne hitelhez jutni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.