Hitelére vár a BorsodChem

Bár a BorsodChemnél korábban abban bíztak, hogy a hiteleik átalakításához szükséges MFB-kölcsönről hamar megszületik a döntés, ám a jelek szerint erre egyelőre hiába várnak. Az MFB-nél azt mondják: a cégtől hivatalos megkeresés még nem érkezett.

Mint a párbajhősök, csak várnak és várnak, ám senki sem mozdul. Röviden így lehetne összefoglalni a BorsodChem (BC) Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) várt hitelének történetét. Valahol homokszem kerülhetett a gépezetbe, mert az általunk megismert információk szerint a vegyipari vállalat egyelőre hiába várja a döntést a hiteleinek és működésének átstrukturálásához szükséges 100 millió eurós kölcsönről.

A magyarázat első hallásra egyszerű, miután a fejlesztési banknál érdeklődésünkre azt közölték: nincs hivatalosan elindított BorsodChem-projekt a hitelintézetnél, miután konkrét kérelem nem érkezett be a vállalattól, éppen ezért jelenleg nincs is miről egyeztetni, és nincs is miről beszélni. Korábban voltak beszélgetések a kazincbarcikai társasággal, ám azok nem voltak érdemi egyeztetésnek nevezhetőek. Jelenleg a BorsodChem hitelkérelmének az ügye „nagyon alapszinten áll” – mondták.

A BorsodChemnél az ügyben nem kívántak nyilatkozni. Ugyanakkor a vállalat vezérigazgatójának, Wolfgang Büchelének egy tavaly november közepi nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy a társaság valamit mégiscsak beadott, vagy legalábbis abban a hiszemben vannak. A cég első embere úgy fogalmazott: BorsodChem részéről minden adott a szerkezeti átalakítás befejezéséhez, ehhez már csak a magyar kormány szabad jelzésére várnak. Így a társaság hitelátstrukturálási folyamatának lezárásához egyetlen kulcsfontosságú elem hiányzik, a magyar kormány által piaci feltételekkel rendelkezésre bocsátandó hitel, melyet az MFB folyósít majd. Akkori nyilatkozatában a vezérigazgató azt a reményét fejezte ki, hogy karácsonyig pont kerül a hitelbírálati ügy végére, és mindenki elégedetten várhatja az év végi ünnepeket. Az MFB mostani megnyilvánulásából ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy a történet nehezen akar a végéhez közeledni.

Mint arról korábban beszámoltunk, a vegyipari vállalat hitelállománya mintegy 900 millió euróra duzzadt, aminek átütemezéséhez kellene az MFB-hitel. A banknál mindenesetre elmondták, amennyiben hivatalos megkeresés érkezik a kazincbarcikai cégtől, akkor természetesen nyitottak a tárgyalásra és a megegyezésre, az ilyenkor szokásos forgatókönyv mellett.

A BorsodChem ügye lassan már egy éve húzódik. A vállalat tavaly év elején jelentette be, hogy a válság okozta termeléskiesés miatt kénytelen 550 ember elbocsátani. Akkor a kormánynyal történt egyeztetések után a leépítés elmaradt, s ekkor ígéretet is kaptak arra, hogy segítséget nyújtanak a cégnek. A társaság hiteleinek átstrukturálása és működésének átszervezése el is kezdődött, amelynek egyik eleme a MFB-től várt hitel volt. Ám ekkor váratlanul képbe került a kínai Yantai Wanhua.

Az ázsiai vegyipari vállalat a tárgyalások közepén megszerezte a BC mezzanine-hiteleinek (alárendelt kölcsöntőke) egy jelentékeny részét, s ezzel megakasztotta az átalakítási folyamatot. Már csak azért is, mert a kínaiak félreérthetetlenül jelezték, át kívánják venni az irányítást a BC-nél. A huzavona végül megegyezéssel zárult, az átstrukturálási folyamat újraindult, sőt a hitelezőkkel, illetve az egyéb érintettekkel a megegyezések is született. A jelek szerint azonban az utolsó, „MFB-elem” nem akar a helyére kerülni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.