A válság ellenére jó évet zárt a tőzsde

Bár a pénzügyi krízis az egész évre hatással volt, ezzel együtt sikeres évet zárt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) – áll a társaság közleményében.

A szervezet előzetes árbevétele 3,2 milliárd forint volt, amely 3,2 százalékkal elmarad a 2008. évitől. Ezzel együtt a szigorúbb költséggazdálkodásnak köszönhetően az 1,6 milliárd forintos EBITDA-eredmény (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti profit) 4,5 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit, míg a várható adózott profit a terveknek megfelelő 1,4 milliárd forint.

Mindez leginkább annak köszönhető, hogy a hazai befektetők növekvő aktivitása ellensúlyozta a nemzetközi piacról érkezők jelentősen csökkenő aktivitását. A legszembetűnőbb javulás a magánbefektetők számának növekedésében látszik. (2008. április és 2009. április között utóbbi befektetői kör értékpapírszámláinak a száma 22 százalékkal növekedett, miközben az elmúlt év első harmadában a részvénypiaci forgalmon belüli súlyuk mintegy 25 százalékról több mint 45 százalékra ugrott.)

Válság ide, válság oda a tőzsde azonnali piaci forgalma így – az említett fejleményeknek köszönhetően – meghaladta az 5,71 ezer milliárd forintot, ami jóval magasabb a 2008. évi 3,55 ezer milliárd forintnál. Abban semmi meglepő nincs, hogy a üzletmenet döntő része, csaknem 95 százaléka a részvényszekcióban zajlott.

Ahogy korábban már írtuk: a tőzsde elsődleges mutatója, a BUX komoly hullmámvasúton utazott. Március közepén az ijesztő piaci hangulat hatására az index már tízezer pont alá, pontosan 9461 pontig zuhant, ám az év végre 21 227 pontra kapaszkodott föl.

Sajnos, abban sincs túl sok meglepő, hogy az üzletmenet továbbra is vízfejű, azaz a részvénypiaci forgalom 97,5 százaléka mindössze öt részvényhez köthető. Ahogy korábban elemzők lapunknak nyilatkozták: a sztorit tavaly az OTP írta, s ez bizony látszik is a számokon. A legnagyobb magyar hitelintézet részvényforgalmon belül súlya 57,3 százalékról 68,9 százalékra emelkedett.

A tőzsde tájékoztatása szerint a forgalom augusztusban érte el a legmagasabb szintet. Átlagosan havonta 208 millió részvény fordult meg a parketten, ami jelentősen meghaladja az elmúlt években tapasztalt aktivitást, némi keserűséget csak az okozhat, hogy árfolyamértéken számolva még ez is elmaradást jelent az korábbi években megszokottaktól.

Az mindenképpen örömteli fejlemény, hogy 2009-ben négy új részvénybevezetés is volt, így az energetikában érdekelt KEG Nyrt., a informatikai piacon szereplő Kulcs-Soft Nyrt., a vagyonkezeléssel foglalkozó Finex Nyrt. és a távközlési szektorban működő Nordtelekom részvényeivel bővült a piac. Ennek hatására a magyar részvénypiac 12 milliárd forinttal bővült. Ráadásul egy több mint egy évtizede nem látott esemény is színezte az évet, miután az RFV Nyrt. másodlagos nyilvános részvénykibocsátást hajtott végre. Az azonnali piac mellett a származékos piaci kereskedésnek is meghatározó szerep volt, jutott ebben a szekcióban viszont a forgalom 12,5 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.