Újra támad a kütyüipar Las Vegasban

Háromezernél is több kiállítóval és ámulatba ejtő technikai csodákkal ma elkezdődik Las Vegasban az év legnagyobb szórakoztató-elektronikai seregszemléje. A surround tojásszéktől az „okos slusszkulcsig”, a plazma HDTV-től az e-olvasókig rengeteg agyament kütyüt ígérnek az idei kiállításra; a gigantikus méretű nemzetközi szakmai vásáron 30 kategóriában mutatják be termékeiket a világ 140 országából érkező kiállítók.

The show must go on – mintha nem is sújtotta volna a gazdasági világválság a szórakoztató­elektronikai ipart, a Consumer Electronic Show (CES) csaknem háromezer kiállítója legalábbis úgy készül a hivatalosan január 7­én kezdődő Las Vegas­i seregszemlére, mintha mi sem történt volna. Noha a kiállítók számán és választékuk nagyságán kevésbé érezteti hatását a válság, tény hogy jóval kevesebben érkeztek a kiál­lításra Las Vegasba, mint korábban. A fénykorában több százezer látogatót vonzó kiállítás a jelek szerint az idén már számos cégnek luxusnak bizonyult, elvégre sem a szakmai belépő, sem az utazási költség nem két fillér. Ezt mutatják legalábbis a szállodafoglalási adatok. A korábban a kiállításon igen jól kereső taxisok kiküldött munkatársunknak a forgalmuk drasztikus visszaeséséről számoltak be.

A cégek kínálata ugyanakkor az idén is bőséges. Az újságírók számára tartott előbemutató egyik slágere a Parrot cég iPhone­ról vezérelhető, egyhelyben is lebegni képes, négypropelleres repülője volt, de reménykeltőnek tűnnek az elektronikus könyvolvasók, a játékokban is megjelenő, hologramszerű, továbbfejlesztett (augmented) realityfejlesztések, vagy a szem­üvegbe épített kamerák, fényképezőgépek is. A kiállításon idén a mobil hangrendszerek vannak reflektorfényben, de a mini (piko) projektorokra is nagy figyelem hárul, akárcsak, ellensúlyozva a kis méreteket, az óriás képernyők. A Mitsubishi és a Sharp például 82 colos átmérőjű, „3D­kész” televíziót mutat be idén.

Az adattároló eszközök kategóriájában említést érdemel az SD­memóriakártyák új generációja, melyik immár 63 gigabájt – 2 terabájt közötti kapacitást ígérnek, az USB 3.0­as szabvánnyal működő új eszközök, nem utolsósorban pedig a három dimenziós kijelzők (a Sensio például olyan technológiát fejlesztett ki, amely révén hagyományos eszközökön – plazmatévéken, számítógépen, digitális projektorokon, illetve kábeles és műholdas átvitellel is – lehet majd térhatású tartalmakat megjeleníteni). Több kiállító rukkol elő az idén intelligens távirányító eszközzel is – ilyen a távirányítóba építettegér, vagy a giroszkópos játékvezérlő.

A kiállításon magyar fejlesztőcég is jelen van. A Dension Auto Systems lesz ugyan az egyetlen, ők viszont rengeteg innovatív termékkel jelentkeznek az autóba építhető digitális szórakoztatás kategóriában.

Kiállítóból és látogatóból is kevesebb jön
Kiállítóból és látogatóból is kevesebb jön
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.