Talonban az EMFESZ erőműterve

Az EMFESZ Kft. vagyonát nem, csak magát a társaságot vette zár alá a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – közölte tegnapi cikkünk nyomán Góczi István ügyvezető. Ez azt jelenti, hogy a gázkereskedő társaság továbbra is adhat-vehet, számlái felett szabadon rendelkezhet.

Az NNI csupán az EMFESZ-t tulajdonló svájci RosGas AG-nak tiltotta meg, hogy eladja a céget. Ugyanakkor egy svájci bíróság minapi döntése nyomán magát a Ros-Gast annak – ismeretlen – tulajdonosa szintén értékesítheti. Elméletben tehát az EMFESZ a vagyonzárlat ellenére akár tulajdonosának eladásával forgalmazható vagy akár ki is üríthető. Az ukrán Dmitrij Firtashoz kötődő előző tulajdonos, a ciprusi Mabofi ilyen jellegű pénzmozgásokat sejt is az EMFESZ háza táján. Ugyanakkor az EMFESZ teljes vagyonzárlatát ők sem kérték, mert – megfogalmazásuk szerint – a kft.-t működőképesen szeretnék visszaszerezni. A vagyonkimentés lehetőségét Góczi István lapunknak határozottan kizárta.

A jogi harcok közepette ugyanakkor a gázkereskedő továbbra is működik. Góczi István beszámolója szerint még nem összesítették a tavalyi pénzügyi adatokat, de valamiféle jogszerű megoldást kell találniuk a Mabofival szemben fennálló, behajthatatlannak tűnő 50 milliárd forintos követelésre. Az öszszeg esetleges leírása sem vezethet ugyanakkor az EMFESZ ellehetetlenüléséhez, hisz a társaság ennek hiányában is működött – véli. Azt nem kívánta megbecsülni, hogy a pénzügyi helyzet egyensúlyban tartásához lesz-e szükség vagyonelemek eladására. (Az EMFESZ – még Dmitrij Firtas elképzelései nyomán – Ukrajnában és Lengyelországban is tulajdonol gázmezőt.) Kérdésünkre, miszerint nem került-e veszélybe a még 2007-ben bejelentett hatalmas nyírtassi gázerőműtervük, leszögezte: az előkészítés folyik, és reméli, hogy hamarosan új, tőkeerős tulajdonoshoz kerülnek, amely segítségével az első ütemet akár az eredetileg tervezett 2011-es időpontban átadhatják. Ennek alapján azt az értelmezésünket valószínűnek nevezte, hogy a jelenlegi tulajdonos – azaz a RosGas – alatt a fejlesztés nem kivitelezhető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.