A héten elindulhat a vagyonadó-kalkulátor

Napokon belül, akár már ezen a héten elindulhat a hányatott sorsú vagyonadó-kalkulátor az adóhivatal honlapján – értesült a Népszabadság. Eredetileg tavaly novemberben akarta elérhetővé tenni a 2010-től hatályba lépő vagyonadó kiszámítását segítő kalkulátort az APEH, ám ez akadályba ütközött.

Úgy tudjuk, a Pénzügyminisztérium ragaszkodott ahhoz, hogy auditálják a rendszert, melynek során több ezer adattal kellett összevetni a kalkulátor adatbázisát. Ez időigényes feladat, de forrásaink szerint az APEH sem állt a helyzet magaslatán. Van, aki úgy véli, hogy a vagyonadót körüllengő bizonytalanság miatt akadozik a felkészülés, mások viszont szimpla mulasztásra gyanakszanak.

A bizonytalanság abból fakadhat, hogy a Fidesz többször jelezte, kormányra kerülése esetén eltörli a vagyonadót. Kósza hírek szerint a szocialisták háza táján sem mindenki áll ki teljes mellszélességgel a törvény mellett, azt gondolják, túl magas labda ez a Fidesz számára a választások előtt. Úgy hírlik, február tájékán szóba kerülhet a vagyonadó visszavonása. Lapunknak vezető szocialista politikusok azonban azt mondták, nem tudnak ilyenről, eddig ez nem vetődött fel. Az biztos, hogy a törvény visszavonására alig pár nap áll az esetleges kezdeményezők rendelkezésére, mivel csak ennyi időre ül össze a választások előtt a parlament. Úgyhogy az elégedetlenek inkább az Alkotmánybíróságban bízhatnak: a testület februárban tárgyalja a vagyonadóról szóló keresetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.