Cég nélkül megy tovább a bormarketing

A felszámolásról határoztak a tavaly fizetésképtelenné vált Magyar Bormarketing Nonprofit Kft. tulajdonosai. A cég vezetése még nyáron jelezte, hogy pénzük a 2009-es működésre sem elég, azt ki kellene pótolni. A pénz azonban a költségvetéstől nem érkezett meg, ezért az alapítóktól felvett tagi kölcsönökből éltek. Ez a forrás elapadt, de az agrártárcától továbbra sem érkezett pénz.

A gondot ez okozta: a cég korábbi vezetése úgy értelmezte a vonatkozó szabályokat, hogy a működéshez szükséges pénzhez a marketingre fordított kiadások arányában, de automatikusan jutnak hozzá, míg a költségvetési kapcsolatot jelentő Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, illetve az Agrármarketing Centrum (AMC) másként vélekedik. A két intézmény a közbeszerzés mellett foglalt állást. Ezek után az alkalmazottak és az ügyvezető távoztak a kft.-től.

Az év végén aztán a tulajdonosok a felszámolás megindításáról döntöttek. A cég ügyeinek kezelésével megbízott Oláh László egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Az egyik alapítót, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát (HNT) képviselő Horváth Csaba főtitkárt is sikerült elérnünk, aki elmondta, hogy a kft. felszámolása nem változtat a nemzeti bormarketingen. Vagyis a jövőben is a belföldön forgalomba hozott bor literje után beszedett 8 forintos forgalomba hozatali járulék 60 százalékát fordíthatják a közösségi bormarketingre.

Az ezzel kapcsolatos kifizetések és a pályázatok elbírálása is folyamatos, ugyanis a Bormarketing Bizottság folytatja munkáját. Az AMC a közösségi bormarketing egyik részfeladatára már kiírt közbeszerzési pályázatot. A nyertes a befizetett forgalomba hozatali járulék bormarketing célra szánt részének 5 százalékáért, vállalkozóként működtetheti a bormarketinget. A csütörtökön lejáró pályázatra eddig ketten jelentkeztek, egyikük a HNT. Gyors eredmény azonban nem várható, információink szerint a pályázati határidőt hiánypótlás miatt meghosszabbítják.

Szüreti taposás – mindent kipréselt magából a nonprofit kft.
Szüreti taposás – mindent kipréselt magából a nonprofit kft.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.