Röviden

Több ezer kilométernyi út újul meg

Az Új Magyarország fejlesztési terv re gionális operatív programok 2007–2008-as akciótervének keretében 2008 júliusa és 2010 tavasza között Magyarország hét régiójában összesen 184 útszakasz korszerűsítésére nyílik lehetőség, és mintegy 1100 kilométer közút újul meg. Év végéig 931 kilométert már átadtak a forgalomnak. 2009–2010-es akciótervének keretében további, több mint 1300 kilométernyi út felújítása indulhat el. (Sz. B.)

Feltérképezik a rugalmas munkalehetőségeket

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) európai uniós forrásból támogatja a rugalmas formában végezhető munkalehetőségek feltárását azért, hogy minél többen tudjanak elhelyezkedni. Közel két és félmilliárd forintos ráfordítással egy olyan új szolgáltatási modellt alakítanak ki, amelynek keretében 150, rugalmas és távmunkában végezhető szakmát fejlesztenek és alakítanak át. A feladat kivitelezője a Telework Budapest Konzorcium, amelyet az ÁFSZ közbeszerzési eljárás keretében választott ki. (MTI)

Áfaemeléssel indul az év Nagy-Britanniában

A brit kormány, válaszul a recesszióra, 2008. december 1-jével 2,5 százalékpontos áfacsökkentést léptetett életbe. Ezzel a brit forgalmi adó 15 százalékra süllyedt, tegnaptól azonban visszaállt az eredeti, 17,5 százalékos áfakulcs. A Centre for Economics and Business Research gazdaságelemző csoport számítása szerint az áfacsökkentés az idén 1,2 százalékkal növelte a brit háztartások elkölthető jövedelmét, és ennek révén 6,8 milliárd fonttal (több mint kétezermilliárd forinttal) nőttek az idén a fogyasztási kiadások. Szerinttük az év közepéig érvényben kellett volna hagyni az alacsonyabb áfát, mivel a belső kereslet még mindig túl gyenge ahhoz, hogy visszaesés nélkül elviselje az év eleji emelést. (MTI)

A Gazprom nem vár gázháborút Ukrajnával

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője szerint jó megállapodást kötöttek a Naftogazzal, így nem kell a mármár szokásos év eleji gázháborúra számítani. A Gazprom és a Naftogaz 2009. december 25-én kiegészítő megállapodást írt alá a január 19-én kelt gázszállítási szerződéshez. Eszerint az Ukrajna számára korábban rögzített, 52 milliárd köbméternyi éves gázszállítási mennyiséget 2010-re 33,75 milliárdra csökkentik. Az aláírt megállapodás intézkedik arról is, hogy a Gazprom az idén nem követeli Ukrajnától a szerződésben rögzített mennyiségből át nem vett gáz után járó bírságot. A Gazprom egyébként felfüggesztette a 2009-es gázválsággal kapcsolatos keresetét a Naftogaz ellen, amelyet egy stockholmi bíróságon indított. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.