Figyeli a prognózisokat a Pénzügyminisztérium

Összehasonlította a különböző prognózisokat a Pénzügyminisztérium, és szerinte a számokból kiderül, hogy sem a jövő évi GDP alakulást, sem pedig a várható államháztartási egyensúlyt tekintve nincs jelentős eltérés, több százalékpontos különbség a saját, a parlament által elfogadott jövő évi költségvetés fő keretszámai, valamint a Költségvetési Tanács, vagy éppen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) között.

Az MNB szerint ha a kormány nem költi el a GDP 0,8 százalékára tehető költségvetési tartalékok meghatározó, a GDP 0,6 százalékát meghaladó részét, akkor a hiánycél elérhető. Ezért jelölt meg a jelentésben az MNB két várható értéket, 3,8 százalékot és 4,3 százalékot a jövő évi államháztartási hiányra. A Költségvetési Tanács által prognosztizált hiány alig 10 milliárd forinttal, vagyis még a GDP 0,1 százalékánál is jóval kisebb mértékben tér el a PM prognózistól.

Az Európai Bizottság, a tagországok számára Magyarország hitelprogramjáról készített öszszefoglalója szerint: a gazdasági tevékenység visszaesése 2010-ben valamivel kisebbnek látszik, mint a korábban előrejelzett –0,9 százalék, tehát a növekedésielőrejelzés nem tér el a kormányétól. A költségvetési hiányról megállapítják, hogy az elfogadott költségvetés össz hangban van a 3,8 százalékos hiánycéllal. A költségvetés 206 milliárd – a GDP 0,8 százaléka – tartalékot tartalmaz. Vannak kockázatok mind a bevételi, mind a kiadási oldalon, ezek a tartalékok összegét a GDP 0,4 százalékával csökkenthetik. Mindez azt jelenti, hogy a 2010-es hiánycél elérhető.

A Nemzetközi Valutaalap szakértői által készített jelentés szerint: 2010-ben a GDP növekedési ütemét negyed százalékkal felfele korrigálták, tükrözve az erőteljesebb exportnövekedést és a belföldi kamatok csökkenését. Az előrejelzés felfele, illetve lefele mutató kockázatai szimmetrikusak. Az IMF szerint a parlament által elfogadott költségvetés össz hangban van a 3,8 százalékos céllal, jelentős tartalékokat tartalmaz. A 2010. évi célok elérése azonban a kiadások szigorú kézben tartását igényli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.