Szabadul devizahiteleitől a lakosság

Novemberben egyértelműen a forinthitelek voltak a nyerők a háztartásoknál. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a hónap során a devizaalapú kölcsönök esetében a lakosság nettó törlesztő volt, 8,1 milliárd forinttal fizetett többet vissza annál, mint amennyi új hitelt felvett, míg a forintkölcsönöknél az egyenleg 8,8 milliárdos pluszt mutatott.

A háztartások hitelállománya a hónap végén 7834 milliárd forint volt: ebből 2667 milliárdot tettek ki a forint-, míg 5167 milliárdot a devizaalapú kölcsönök. Az utóbbi hónapokban gyorsan csökkenő jegybanki alapkamat novemberben már érzékelhető hatással volt a forinthitelek terheire: a fogyasztási kölcsönök átlagos hitelköltség­mutatója a hónap során 25,49 százalékra csökkent az előző havi 29,66-ról, míg a lakáscélú hitelek esetében 12,82-re az októberi 14,28 százalékról.

Miközben a háztartások hitelállománya összességében alig változott, a megtakarítások csökkentek novemberben. A lakosság mind a forint-, mind a devizabetétek esetében több pénzt vont ki, amennyi új öszszeget elhelyezett: az előbbinél a csökkenés 6,8 milliárd, míg az utóbbinál 4,6 milliárd forint volt a hónap során. A devizabetétek értékét ráadásul a forint erősödése is olvasztotta 3,5 milliárddal, így a háztartások betétállománya végül 15 milliárddal 7429 milliárd forintra csökkent. Az alapkamat mérséklése a forintbetétek kamatán is meglátszott. A lekötött betétek átlagos évesített kamata novemberben már csak 7,14 százalék volt, miközben egy évvel korábban még 11,63 százalékos kamatot fizettek a bankok a megtakarítások után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.