Óvakodj a márciustól!

A nemzetközi pénz- és tőkepiacok szövevényes egymásba fonódása, globalizációja már a 197–98-as ázsiai válság idején egyértelművé tette, hogy pénzügyi értelemben elmosódtak az országhatárok.

A nemzetközi pénz- és tőkepiacok szövevényes egymásba fonódása, globalizációja már a 1997–98-as ázsiai válság idején egyértelművé tette, hogy pénzügyi értelemben elmosódtak az országhatárok. Azzal az illúzióval tehát mi is hamar leszámolhattunk, hogy a thai baht (Thaiföld fizetőeszköze) összeomlása hidegen hagyja a forintpiacot.

Akkor a Dél-Ázsiából kiinduló, gyorsan tovaterjedő vírus Oroszországot is megfertőzte, a kialakult fizetési válság eredményként a türelmetlen, rugalmatlan, vagy egyszerűen csak tőkeszegény magyar vállalatok napok alatt elveszítették addig betonbiztosnak hitt keleti piacaikat. Ugyanez a sors várt 2000. március 13-án azokra a befektetőkre, akik az internethez és az információtechnológiához (IT) kötődő cégek részvényeiből spájzoltak be. Az internetes őrület már az előző évben elhatalmasodott, az e cégek részvényeit jegyző New York-i Nasdaq tőzsde indexe egy év alatt megduplázódott.

Mindenki tudta, hogy a vállalatok valós értéke és részvényeik egekbe szökött árfolyama között óriási szakadék tátong, s előbb-utóbb eljön a kijózanodás napja. A fekete hétfőn aztán néhány nagy számítógépgyártó részvényeinek milliárdos tételben történt eladása elindította a lavinát. Az IT-szektor kegyvesztetté vált: a következő másfél évben ötezermilliárd dollárral csökkent az ágazat cégeinek a tőzsdei árfolyamából számított piaci értéke.

A távközlésre és az IT-szektorra alapozott, immár tíz éve tartó konjunktúrának ezzel vége is szakadt az Egyesült Államokban. A tengerentúlról 2001 közepén már recessziós szelek fújtak, amit a szeptember 11-i, a terrortámadást követő globális elbizonytalanodás csak fokozott.

Az általánossá váló kockázatkerülés érződött a tőzsdei árfolyamok alakulásán, olyan húzóágazatok kerültek padlóra, mint a turizmus és a légi közlekedés. A bizonytalanság a munkanélküliség növekedésében, a jövedelemcsökkenésben és ezek eredőjeként a fogyasztás jelentős visszaesésében is megmutatkozott. A fejlett országokat tömörítő OECD-tagállamok átlagában kevesebb, mint harmadára zsugorodott a gazdasági növekedés üteme.

Az évtized elején kibontakozott válságot a kelet-közép-európai régió, valamint a hihetetlen ellenálló képességgel és leleményességgel megáldott Kína érezte meg legkevésbé. Régiónk jellemzően az irányadó egy-két százalékos uniós átlag duplájával tudott növekedni, míg Kína az új piacok felkutatásával és a belső kereslet élénkítésével vészelte át fő felvevőpiacainak ideiglenes gyengélkedését. Kínán, és a hozzá hasonlóan dinamikus, éves szinten hat-tíz százalék körüli GDP-bővülést felmutató Indián egyébként azóta is hiába próbál fogást keresni a recesszió, gigantikusra hízott belső piacuk miatt nagyobb védettséget élveznek a külső, negatív hatások ellen. Ráadásul nyomasztó külkereskedelmi többletüket van mibe fektetniük, Kína például ma már az Egyesült Államok deficitjének legnagyobb külső finanszírozójának számít.

A 2003-as évet a lassú felépülés jellemezte. Az Egyesült Államokban az alapkamat sorozatos csökkentésével készítették elő a terepet a fellendülés számára. A szövetségi jegybank (Fed) végül egyszázalékosra nyomta le az irányadó rátát, versenyképtelenné téve ezzel a bankbetéti konstrukciókat, azaz a tőkepiacok, valamint az áruházak pénztárai felé csatornázva ezzel a megtakarításokat. A tőzsdecégek így könnyebben jutottak fejlesztéseikhez friss

forrásokhoz, amit aztán a banki kamatoknál jóval busásabb osztalékkal honoráltak. Az eredmények meg is mutatkoztak 2004-ben. Innen viszont már lefelé vezetett az út: a gazdaságélénkítő programok kifutottak, a pénzhez jutás a kamatok emelkedésével párhuzamosan nehezebbé vált, a világkereskedelem volumene is visszaesett.

Kína ellenben a világgazdaság húzóerejévé lépett elő, s az Egyesült Államokkal karöltve innentől ők ketten diktálják a tempót. Megnövekedett étvágyuk hajtja felfelé a nyersanyag-, az energia- és élelmiszerárakat is. Az évtized közepén az igények gyors növekedésével másfélszeresére dráguló olaj világszerte hozzájárult az infláció felgyorsításához, amelynek kordában tartására kamatemelésekkel reagáltak a vezető jegybankok.

Nehéz idők előtt állunk – írták 2008-as előrejelzésükben az ENSZ elemzői, az amerikai ingatlanbuborék kidurranásának tovagyűrűző hatását előrevetítve. És igazuk is lett. Az éveken át boldog-boldogtalannak jövedelem-ellenőrzés nélkül megítélt olcsó, alacsony kamat mellett felvett jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlan értéke időközben vészesen csökkent, míg a dekonjunktúra miatt munkahelyüket vesztő adósok törlesztési nehézségei fokozódtak.

A százezerszámra bedőlt jelzáloghitelek és a mögöttük álló, bebukott származékos ügyletek a globalizált bankrendszeren keresztül világszerte terítették negatív hatásaikat. A recesszió nagysága immár a 1929–32-es válságához mérhető: 140 amerikai bank húzta le a rolót. Napjaink gazdasági világválsága lassan véget ér, a makromutatók egyre kedvezőbbek, ám arra nem árt figyelni: az utóbbi évtized gazdasági válságainak kirobbanásához mindig a március szolgáltatta a legmegfelelőbb időpontot.

A magyar gazdaság nagyjából azt az utat járta be az elmúlt tíz évben, amit a világgazdaság – mivel a nálunk működő vállalatok java része ilyen-olyan módon kapcsolódik a külföldi piacokhoz (alapanyagot hoz be onnan, készterméket szállít ki, vagy tulajdonosain keresztül érintett), nem is lehetett rá esély, hogy kivonjuk magunkat a globális folyamatok alól. Egy egészséges szerkezetű gazdaság persze nem szenvedett volna ennyi kárt, mint a mienk.

A lassan véget érő évtized emlékeztette a kormányon lévőket, hogy felelőtlen költekezésből, az eladósodásból nem lehet hosszú távon, fenntartható módon működni. Ezt a leckét a nyolcvanas évek már megtanították. A 2000-es évek első harmadában még a térség vezető államaként tekintettek Magyarországra, de a rossz gazdaságpolitikai döntesk sorozata miatt az elmúlt években már a lista alsó harmadában tanyáztunk.

Kilenc másik országgal együtt léptünk be az Európai Unióba, de az eurót már csak keveseknek (Szlovákiának, Szlovéniának) sikerült bevezetniük a régióban. Ám míg más államokban, mint például Csehországban az akarat hiányzik ehhez, a magyar kormányok mindig elkötelezettek voltak a mihamarabbi euróövezeti csatlakozás mellett. Ehhez képest ott tartunk, hogy még céldátumot sem tudunk kitűzni.

Mára legalább odáig eljutottunk egy szigorú gazdaságpolitikával, hogy az országot újra életképesnek látják a befektetők. Ennek azonban ára van, a társadalom belefáradt a sorozatos megszorításokba, ami törékennyé teheti az eddigi eredményeket. A jövő évi választáson győztes politikai alakulatot ez komoly feladat elé állítja: úgy kell megőriznie az eredményeket, s nekilátnia a halaszthatatlan reformoknak, hogy közben ne veszítse el az emberek bizalmát. Erre receptet kevesebb évtizedben találni, mint ahány dekád megmutatta, hogyan kell eltolni az ügyeinket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.