Csúszik, de elindul az új földért életjáradék program

– A földért életjáradék program ügyében döntés született: ki kell írni a pályázatokat, miként a már kiírt állami földhaszonbérleti és -értékesítési ajánlatok esetében sem késlekedhet az állam – mondta tegnap Gőgös Zoltán, az agártárca államtitkára a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-ben lezajlott munkamegbeszélés után.

Az összességében csaknem kétmillió hektáros Nemzeti Földalap várhatóan január végéig átmeneti vezetéssel működik, hiszen az agrárportfólióért felelős vezérigazgató-helyettes, Benedek Fülöp lemondott, az alap közvetlen irányítását pedig ideiglenesen megbízott igazgató látja el. Az államtitkár lapunknak jelezte, a megbeszélés elsősorban azt célozta, hogy a folyamatban levő ügyek a személyi bizonytalanságok miatt ne akadjanak el.

Varjak lepik el a friss vetést
Varjak lepik el a friss vetést – A Magosz szerint kormánypárti mutyizás folyik az állami földekkel

A találkozón lényegében megállapodás született arról, hogy az idén ötödik alkalommal meghirdetett, ám pályázati formában meg nem jelent termőföldért életjáradék programot január végéig beindítják. A korábban földhaszonbérletre, illetve értékesítésre kiírt mintegy százezer állami hektár esetében kissé bonyolultabb a helyzet, mivel ezeknél jelenleg keresztellenőrzéseket folytat a vagyonkezelő (vizsgálják például, hogy egyes erdőterületek bérbeadása, vagy értékesítése megfelel-e a hatályba lépett új ágazati törvénynek).

Nem mellékesen pedig a hosszú távra szóló döntésekhez mindenképpen szükség lenne egy hatáskörrel rendelkező, kinevezett vezetőre. Gőgös Zoltán hangsúlyozta: a földvagyonkezelés folyamata semmilyen körülmények között nem állhat le, mert az innen származó bevételek egyebek mellett a már megkötött földért életjáradék szerződések kifizetésének fedezetét adják, továbbá a lejáró haszonbérletek miatt veszélybe kerülhet az életképes agrártársaságok működése, az pedig sok száz munkahely sorsát tenné bizonytalanná.

Az államtitkár hozzátette: az ötven hektár alatti területek esetében gyorsítani kívánják az értékesítést. A termőföldet és a birtokpolitikát érintő egyéb kérdésekben az agrártárca vezetésének (hivatalosan Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek) kötelező egyeztetési és egyetértési joga van.

Az ünnepek előtt erre hivatkozva szólította fel azonnali lemondásra a tárcavezetőt, és a földdel kapcsolatos minden intézkedés felfüggesztését követelte Budai Gyula, a Magyar országi Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) igazgatója. Érvelése szerint Gráf József „korábban csak statisztált az MNV gyanús ügyleteihez, s csak akkor – novemberben – emelt szakmai kifogást, amikor azok napvilágra kerültek”. A miniszter a vádakat visszautasította, s lapunknak adott nyilatkozatában maga is a függőben lévő ügyek minél gyorsabb rendezése mellett foglalt állást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.