Elmaradt az ajándék-visszaváltási roham

Alaposan visszaesett az eddigi évekhez képest a visszaváltott termékek aránya: karácsonykor kevesebb áru fogyott, de a korábbi évekhez képest az emberek jobban megnézték azt is, hogy mit vásárolnak.

Bár a karácsonyi szezon zárómérlege még várat magára, az jelzésértékű, hogy a kereskedők szerint jóval kevesebben hozzák vissza becserélni az ajándékba kapott árut, mint korábban – gyakorlatilag elmaradt az év végén megszokott visszavásárlási roham. A hazai jogszabályok szerint a kereskedő csak akkor köteles visszacserélni a megvett portékát, ha az hibás vagy sérült – kivételt ez alól csak az interneten vagy telefonon megkötött adásvétel képez: ilyenkor a vásárló az áru átvételét követő nyolc munkanapon belül indoklás nélkül, díjmentesen elállhat az üzlettől.

Az idén megfontoltabbak voltak a vásárlók, ezért kevesebb műszaki cikket kellett kicserélni
Az idén megfontoltabbak voltak a vásárlók, ezért kevesebb műszaki cikket kellett kicserélni

Ennek ellenére az utóbbi években a nagy áruházak körében megszokottá vált, hogy a vevők a blokk és a sérülésmentes csomagolás birtokában az új év első néhány napjáig levásárolhatták a fölöslegesnek ítélt vagy kevésbé tetsző ajándék árát.

A roham azonban elmaradt, aminek csak az egyik oka, hogy kevesebbet költöttek az emberek. Az Electro Worldnél érdeklődésünkre elmondták: az idén a vásárlók sokkal jobban átgondolták, hogy mit vesznek ajándékba, így sokan csak az utolsó egy-két hétben vették meg a kiválasztott terméket.

Ennek köszönhető, hogy kevesebb a visszahozott ajándék. Ugyanezt tapasztalta Hackl Mónika, a Tesco szóvivője is, aki elmondta, hogy január 3-ig blokk és sérülésmentes csomagolás birtokában hálózatuk bármely hipermarketjében le lehet vásárolni az ajándék árát. A közhiedelemmel ellentétben ez nem csak a műszaki termékekre érvényes: más kereskedők mellett a Marks & Spencer ügyfélszolgálatán is elmondták, hogy blokk birtokában náluk 35 napig lehet visszacserélni a megvásárolt ruhát.

A válság nyomán minden eddiginél súlyosabb recesszióba fordult ágazatban – kényszerűségből – gyakorlatilag már a szezon kellős közepén megjelentek a leárazások. A korábbi években szokatlan mértékű, nemritkán 30–50 százalékos „karácsonyi leárazásokkal” lehetett ugyanis csak becsalogatni és költekezésre bírni a fogyasztókat.

A névleg új évi, egyébként a héten elkezdődött leárazásoknak nem csak azok a vevők örülnek, akiknek maradt még fölös pénzük karácsony után. A nemrég bevezetett szerb vízummentesség után némi forgalomnövekedést regisztráltak a dél-magyarországi áruházaknál. Az ortodox karácsony ugyanis csak január 7-én lesz, így a magyar oldalra átruccanók most jutányosan bevásárolhatnak a leárazott karácsonyi termékekből. Hackl Mónika szerint 10–20 százalékos forgalombővülés jellemző a szerb határhoz közeli egységeiknél.

Katasztrofális évet zárt a kereskedelem

Bár az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szezon utáni évértékelésében még nem adott gyorsbecslést a karácsonyi forgalomról, az eredmény vélhetően nem lesz jó. A szervezet az év egészét katasztrofálisnak látja, a kiskereskedelem forgalma különösen a harmadik negyedévben fogott minden eddigit felülmúló mélyrepülésbe: július és szeptember között az élelmiszereladások 7-8, míg a tartós fogyasztási cikkek 15-18 százalékkal zuhantak. A járműveknél 50 százalék feletti volt a visszaesés. Az OKSZ szerint minden jel arra utal, hogy a 2010 első féléve is hasonlóan nehéz időszak lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.