Bizonytalan százezer hektár sorsa

Több mint százezer hektár állami földterület sorsa a választási kampány derekán dőlhet majd el – jelenleg ugyanis átmeneti vezetéssel működik a Nemzeti Földalap.

Benedek Fülöp agrárportfólióért, s abban az állami területért is felelős vezérigazgató-helyettes decemberben – egy hivatali vissza élés miatt őt első fokon elmarasztaló bírósági ítélet nyomán – lemondott, helyére pályázatot írtak ki, amelyre január 7-ig várja a jelentkezéseket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV). Most azonban nincs kinevezett ügyvezető igazgatója magának a Nemzeti Földalapnak sem, azt megbízott vezető irányítja. A december 21-i határidővel meghirdetett pályázatra többen jelentkeztek, de döntés csak január végén várható.

Információink szerint a helyzet meglehetősen bizonytalanná tette mintegy ötvenezer hektár haszonbérletre, s ennél valamivel kevesebb értékesítésre meghirdetett állami földterület sorsát. Az október végén meghirdetett, immár ötödik alkalommal megnyíló földért életjáradék program pályázatai sem készültek el, még annak ellenére sem, hogy a kormánypárti parlamenti frakció korábban erősen szorgalmazta azt.

Forrásaink szerint az új vezetők kinevezéséig aligha várható döntés ezekben az ügyekben. A bizonytalanság különösen azoknak az agrártársaságoknak jön rosszul, amelyeknek lejár az állammal kötött földbérleti szerződése, s bíznak a hosszabbításban, illetve azoknak, amelyeknél egy hosszabb távra szóló új kontraktus lenne a feltétele valamilyen támogatásnak, vagy fejlesztéshez kapcsolódó bankhitelnek.

Nagy területekről és értékekről van szó. Több megyében írtak ki pályázatokat, melyek mindegyike tízmilliós, vagy annál nagyobb nagyságrendű üzletet jelent. Ráadásul a pályázóknak most a bérleti jog megszerzéséért is kell fizetniük. Például egy hajdú-bihari, egyben meghirdetett, négy haszonbérleti egységből álló tétel bérleti jogának megszerzéséért fizetendő minimális, egyösszegű, egyszeri díj (amelynél kisebb összegű ajánlat nem tehető) összesen csaknem 450 millió forint.

Igaz erre részletfizetési lehetőséget is adnak, a díj felét a szerződéskötéskor, a többit pedig az előző szerződés lejáratakor, de legkésőbb a húszéves futamidő ötödik évének december 31. napjáig kell megfizetni. A pályázatok eredeti határideje zömmel november végén járt le, a vagyonkezelő azonban indokolás nélkül meghosszabbította azokat.

Az ellenzék nyáron, az új bér letek meghirdetésének első hírére indított éles támadást a vagyonkezelő agrárvezetése ellen, az állami földvagyonnal való „mutyizással” vádolva elsősorban Benedek Fülöp vezérigazgató-helyettest és a jelenlegi kormányerők – úgymond – „baráti körébe” tartozó nagy gazdaságok tulajdonosait. Gráf József agrárminiszter szerint szó sincs arról, hogy a pályázatokra csak az úgynevezett téeszlobbi esélyes, jócskán akad a jelenleg bérlettel rendelkezők között más cég is, amelyet még az Antall-kabinet privatizált. Információink szerint az agrártárca államtitkára, Gőgös Zoltán ma konzultál a vagyonkezelő vezetésével, abban a reményben, hogy felgyorsítják a pályázatok elbírálását, a személyi ügyek rendezését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.