Az adóbevallás a legjobb jövedelemösszesítő

Az év vége az összegzés ideje. Bár a bevallási szezon csak két hónap múlva indul, az előrelátó adózók már beírhatják a naptárba, mikor milyen kötelezettségük van. Az alkalmazottak három lehetőségből választhatnak.

Az év végén az emberek többsége kasszát csinál – áttekinti, milyen évet zárt.

Sokaknak már nem kell bajlódniuk a bonyolult nyomtatvánnyal
Sokaknak már nem kell bajlódniuk a bonyolult nyomtatvánnyal

A vállalkozási tevékenységet nem folytató és áfa fizetésére sem kötelezett magánszemélyek, vagyis az alkalmazottak három módon tehetnek eleget adóbevallási kötelezettségüknek.

Akit nem riaszt el az adóbevallási ív, saját maga is kitöltheti a dokumentumot, ez esetben május 20-ig kell eljuttatni az APEH-hez a bevallást, és addig kell rendezni az esetleg fennálló adófizetési kötelezettséget is. A munkaadónak még január végéig az alkalmazott rendelkezésére kell bocsátania az adott évi jövedelmeket tartalmazó kimutatást.

Akinek idegen a hosszú nyomtatvány, a munkaadót is felkérheti az adóbevallás elkészítésére – amennyiben megfelelnek a személyi jövedelemadóról szóló törvényben részletezett feltételeknek. Ez esetben a bevallással egyenértékű nyilatkozatot január 31-ig kell eljuttatni a munkáltatóhoz. Az adóbevallás elkészítéséhez szükség lesz a máshonnan származó jövedelmek igazolására, amit legkésőbb március 20-ig kell átadni a munkaadónak. Az adóalapot és az adót május 20-ig állapítja meg a munkaadó, s erről igazolást ad a foglalkoztatottnak. Magát az adómegállapítást pedig a következő hónapban, június 10-ig továbbítja elektronikus úton az adóhatósághoz.

A munkáltató nem köteles elkészíteni helyettünk a bevallást, a felkérésre nemet is mondhat. Ez esetben sem kell kétségbe esni, mert az önadózás mellett másik lehetőség is van: rábízhatjuk magunkat az APEH gondjaira, ha megfelelünk a törvényi feltételeknek. Az egyszerűsített bevallásnál mindössze annyi a dolgunk, hogy február 15-ig a megfelelő nyomtatványon vagy elektronikus úton bejelentjük az adóhatóságnak, hogy az adókötelezettség teljesítéséhez ezt az utat választottuk. A bejelentéssel egyidejűleg nyilatkozatot kell tenni a bevallás kitöltéséhez – különösen az adókedvezmény érvényesítéséhez – szükséges azon adatokról, amelyek nem szerepelnek az adóhatóság nyilvántartásában.

Az adóhatóság az adózó nyilatkozata, a havi adó- és járulékbevallások, továbbá az egyéb adatszolgáltatások alapján megállapítja az adó alapját, a befizetendő, illetve visszatérítendő adót. Az ezeket tartalmazó egyszerűsített adóbevallást az annak alapjául szolgáló adatokkal együtt az APEH április 30-ig postán vagy elektronikus úton kiküldi az adózónak. Amennyiben az ember nem ért egyet a feltüntetett adatokkal, javíthatja a bevallás adatait.

Az adózónak az egyszerűsített bevallást – a javításokkal, ha erre szükség van – május 20-ig kell visszaküldenie az adóhatóságnak, ügyelve arra, hogy az aláírás le ne maradjon. Az adóhatóság az adózó javítása alapján ismét elvégzi a számításokat, s ennek alapján a befizetendő vagy visszatérítendő adó összegéről június 20-ig értesíti az adózót. Az adatok javítása esetén az értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül kell megfizetni az adót.

Ezt a bevallási formát azok választhatják, akiknek bevétele kizárólag munkáltatóktól (vagy más besorolású kifizetőktől) származik, s amelyből már korábban levonták az adót vagy adóelőleget. Nem kizáró ok, ha valaki ingó vagy ingatlan vagyoni értékű jog átruházásából is tett szert jövedelemre. Ki vannak zárva viszont az egyéni vállalkozók, az ekhoadózók, illetve az évi 600 ezer forint feletti jövedelmet szerző őstermelők is.

A vállalkozási tevékenységet folytató magánszemélyeknek (egyéni vállalkozóknak), illetve azoknak, akik áfafizetési kötelezettséggel járó értékesítést végeznek, február 25-ig kell benyújtaniuk az szja-bevallást, s megfizetniük az adót.

Nem árt megjegyezni: aki korábban elektronikus úton juttatta el bevallását az adóhatósághoz, nem térhet vissza a papíralapúhoz, hanem csak az interneten, az Ügyfélkapun keresztül végezhet feladatával. Arra is ügyelni kell, hogy akinek jelentősebb összeg jár viszsza a bevallása alapján, vagy sürgősen szüksége van a visszatérítésre, mihamarabb juttassa el az APEH-hez az adatokat. Az adóhatóság leghamarabb március elsejétől utalja ki a pénzt az adózóknak.

Az előttünk álló bevallási szezon annyiban egyedülálló lesz, hogy egy alkotmánybírósági határozat miatt bővül a visszaigénylők köre. Mégpedig azokkal, akiktől a családi pótlék adóalapba kerülése miatt vontak több előleget 2009 szep tembere és novembere között, mint amennyit e jogszabály nélkül vontak volna. Ezt a rendelkezést decemberben – visszamenőleges hatállyal – megsemmisítette az Alkotmánybíróság (AB), vagyis az erre jutó összeg visszajár az érintetteknek. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint 2010. márciustól utalják ki az AB döntése nyomán visszajáró összeget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.