Kisimul az elbocsátási hullám

A javuló gazdasági kilátásoknak köszönhetően jövőre már nőhet az alkalmazottak száma a versenyszférában. A várakozások szerint az idei hetvenezres mínusz után 2010-ben tizenkétezerrel gyarapodhat a munkahelyek száma.

A hazai vállalkozások jövőre már a gazdasági kilátások javulásával, a recesszió enyhülésével számolnak, a foglalkoztatási adatokból azonban ez még nem köszön vissza. Idén a válság következtében mintegy hetvenezer munkahely szűnt meg a versenyszférában, de jövőre pozitív mérlegre lehet számítani, tizenkétezerrel nőhet az alkalmazottak száma – mondta tájékoztatóján Székely Judit, a munkaügyi minisztérium szakállamtitkára. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által több mint hétezer vállalkozás válaszai alapján készített felmérés alátámasztja a szakemberek várakozását, amely szerint a foglalkoztatottság növekedése csak késve követi majd a gazdaság erősödését – tette hozzá. A munkahelyek számának lassú növekedését részben az indokolja, hogy a cégek nagy része először a válság miatt átmenetileg részidőben foglalkoztatottak munkaidejét állítja vissza – fejtette ki Simon Gábor. Jövőre elsősorban a kis- és közepes vállalkozások (kkv) terveznek bővítést, a nagyobb, kétszázötven főnél többet foglalkoztató vállalatok továbbra is inkább elbocsátással számolnak. Munkahelyteremtésben elsősorban a feldolgozóipari cégek, ezen belül főként az exportra termelő társaságok gondolkoznak (igaz, az elbocsátásokban is ez a szektor járt az élen). A második és a harmadik legnagyobb arányú leépítést elkönyvelő építőiparban, illetve a turizmus, vendéglátás területén azonban egyelőre nem lehet növekedésre számítani – tette hozzá Parragh László, a kamara elnöke.

A munkahelymegőrző támogatások nélkül a válság idén jóval több állást emésztett volna fel, az állami szubvenció nélkül az említett hetvenezernél akár százezerrel többen is az utcára kerülhettek volna – mondta Székely Judit. A már odaítélt támogatások zöme még nem futott ki, így azt egyelőre nem lehet megítélni, hogy ezek a programok hosszú távon is sikeresek lesznek-e. Az biztos, hogy a munkahelyeket csak állami dotációval nem lehet tartósan megőrizni, ehhez a gazdasági növekedés kell.

l A felmérésben résztvevő cégek fele jövőre már termelésének növekedésével számol, ami komoly javulást jelent a korábbi előrejelzésekhez képest. Különösen a külföldi tulajdonban lévő vállalkozások és az exportorientált cégek várnak felfutást: előbbieknél a bővülésre számítók száma 28, míg az utóbbiaknál 19 százalékponttal haladja meg azokét, melyek csökkenést várnak. A beruházást tervező társaságok száma is nőtt: a válaszadók 22 százaléka a korábban gondoltnál többet költene fejlesztésre, 14 százalék kevesebbet fordít erre a célra, míg 36 százalék nem változtatott korábbi beruházási tervein.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.