Lassan kioldódik az IMF kötele

A tavalyinál kisebb összegű államkötvény-kibocsátást tervez 2010-ben a Államadósság Kezelő Központ – jelentették be a szervezet vezetői. Összesen 1,5 milliárd euró összegű devizakötvény-kibocsátással is kalkulálnak.

A kincstári kör teljes nettó finanszírozási szükséglete 870 milliárd forint lesz 2010-ben – hangzott el az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki sajtótájékoztatóján. Ez a központi költségvetés által megállapított – privatizá ciós bevételek nélküli – 836 mil liárd forintos pénzforgalmi és az ezt „kiegészítő”, a társadalombiztosítási alapoknál keletkező 69 milliárd forintos hiányból áll össze, amit ugyanakkor csökkent az állami alapok elkülönített 35 milliárd forintos többlete.

Borbély László András, a szervezet vezérigazgató-helyettese elmondta: a mérséklődő deficit és a korábbinál kisebb fizetési kötelezettséggel járó lejáratok miatt várha tóan csökken a kibocsátási igény. A tavalyi 7572 milliárd forintos bruttó értékesítéssel szemben jövőre 17 százalékkal kevesebb, 6262 milliárd forint összegű kibocsátást terveznek. A nettó kibocsátás 568 milliárd forint – azaz ennyi pénzt kell bevonni az újonnan keletkező kiadások finanszírozására, a többi a már meglévő adósság finanszírozását szolgálja.

A vezérigazgató-helyettes szerint jelentős lépést tesznek a teljes piaci finanszírozás felé jövőre. Idén túlnyomórészt a nemzetközi szervezetek – Nemzetközi Valutaalap, EU – által rendelkezésre bocsátott hitelekből finanszírozza magát az ország. Borbély hozzátette: a készenléti hitelkeretből újabb forrásokat nem kívánnak felhasználni, ám a már lehívott, de fel nem használt – azaz betétben pihenő – mintegy 3 milliárd eurót mindenképpen szeretnék bevonni az államadósság-finanszírozásba. Új célunk, hogy az államadósság – hitelcsomagból lehívott, de fel nem használt résszel korrigált – devizaaránya legfeljebb 38 százalék legyen – jelentette ki.

A jövő évi tervekben szerepel egy körülbelül 1,5 mil liárd eurós kötvénykibocsátás is. Ezzel a piacot szeretnék tesztelni, hogy mekkora érdeklődést váltanak ki a magyar adósságpapírok. Amennyiben a piaci körülmények megfelelőek, már az első negyedévben megpróbálkoznak aukcióval; arról nincs döntés, hogy az említett összeget végül is egyszerre vagy több részletben dobják piacra. A Népszabadság kérdésére Szarvas Ferenc vezérigazgató elmondta: mivel a felkínált tétellel döntően a lejáró devizaadósságot kívánják újrafinanszírozni, így abban az esetben sem kívánnak további devizakötvényeket piacra dobni, ha az érdeklődés nagy lenne, és egyébként a teljes tervezett mennyiséget még az első három hónap folyamán elvinnék a befektetők.

Borbély László András szerint csökken a kibocsátási igény
Borbély László András szerint csökken a kibocsátási igény
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.