Elhagyott laktanyából korszerű otthon

Magyarországon a bérlakásállomány jóval az uniós átlag alatt van: nálunk ez nyolc százalék, míg ugyanez EU-s szinten 36 százalék. A helyzetet súlyosbítja, hogy az önkormányzatoknak nincs elegendő forrásuk szociális bérlakások építéséhez, miközben az igények egyre nőnek. A Holcim 2005-ben azért hozta létre a Holcim Hungária Otthon Alapítványt, hogy segítse az önkormányzatok bérlakás-építési programját.

Az alapítvány három fő célkitűzése az önkormányzatok bérlakás-építési programjainak támogatása, a hátrányos helyzetű családok, családalapítás előtt álló fiatalok otthonteremtésének segítése, illetve a már meglévő, használaton kívüli épületek lakássá alakítása. Az alapítvány a fenntartható építészet elterjesztését is segíti, mivel előnyben részesíti azokat a megoldásokat, amelyek régi és más funkcióval rendelkező épületeket – laktanyákat, raktárakat – alakítanak át lakóépületté. Az alapítvány kuratóriuma neves szakemberekből, valamint civil szervezetek képviselőiből áll, elnöke Magyarország főépítésze.

Az alapítvány ciklusonként 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bérlakásépítésre – tájékoztatta lapunkat Richard Skene, a Holcim Zrt. elnök-igazgatója. A támogatás maximális értéke a bekerülési összeg maximum 50 százaléka lehet, projektenként maximum 2–50 millió forint. A támogatott projektet a szerződés aláírásától számított két éven belül kell befejezni. 2008-ban nyolc településen 34 lakás építését, és felújítását kezdték meg, a támogatás összértéke 106 millió forint volt.

Idén ősszel a Csongrád megyei Sándorfalván négy bérlakást adtak át. A 48–65 négyzetméteres otthonok egy korábban kihasználatlan, infrastruktúrával ellátott önkormányzati ingatlanban kaptak helyet. Richard Skene szerint a lakások modern stílust kaptak és környezettudatos építészeti megoldásokkal alakították ki őket. Napkollektoros vízmelegítő rend szer segíti a fűtést, a jó hőszigetelés érde kében az épületszerkezet extra hőszigetelést és három réteg üvegezéssel ellátott homlokzati nyílászárókat kapott. Energiatakarékos és környezettudatos, hőszivatytyús fűtőrendszert építettek be, mely nyáron a hűtést is lehetővé teszi. A házi szennyvíztisztítóból kikerült víz locsolásra hasznosítható, a mellékhelyiség öblítéséhez szükséges vizet, és a mosógép vízigényét pedig az esővíz hasznosításával biztosítja a rendszer.

A lakók kiválasztása még tart. Minden olyan 35 év alatti, legalább 6 hónapja Sándorfalván élő vagy dolgozó személy pályázhat a bérlakásokra, akiknek a havi nettó jövedelme minimum 57 000 forint (egyedülálló pályázó esetén 71 250 forint). Az első lakók maximum 5 évre köthetnek bérleti szerződést és előtakarékossági vállalást is kell tenniük.

A jelenlegi pályázati kiírással együtt már félmilliárd forint értékű támogatást nyújtott a Holcim a Holcim Hungária Otthon Alapítvány részére, melyből eddig 34 településen 127 lakás épült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.