Adósvédelemtől a pénzügyi kultúra fejlesztéséig

Az OTP Bank hat évtizede kiemelkedő jelentőségű pénzügyi szolgáltató. A hitelintézet iránti bizalmat jól tükrözi, hogy a bankcsoport jelenleg kilenc országban, közel 12 millió ügyféllel rendelkezik, magyarországi ügyfeleinek száma pedig meghaladja a 4,5 milliót. Ez a bizalom ugyanakkor fontos feladatokkal ruházza fel az OTP Csoportot, hiszen a kelet-közép-európai régió meghatározó pénzügyi szolgáltatójaként tevékenysége egyaránt hatást gyakorol a gazdaságra, a társadalomra és a környezetre. A hitelintézet 2007-ben alakította ki a társadalmi felelősségvállalás kereteit. Mára pedig példaértékű Corporate Social Responsibility (CSR, vállalati társadalmi felelősségvállalás) tevékenységéért és a CSR stratégiájáért a Magyar PR Szövetségtől elnyerte a CSR Best Practice 2009 elismerést. Az elismerés kapcsán a Népszabadság Nagy Zoltán Péterrel, az OTP Bank marketingigazgatójával beszélgetett a bank társadalmi felelősségvállalásáról.

– Egy bank esetében jelenleg alegfontosabb társadalmi kérdés a gazdasági válság hatásainak enyhítése. Mit tesz ezért az OTP Bank?

– Magyarország első számúpénzügyi szolgáltatójaként az OTP Bank felelős hitelezési gyakorlatot folytat és biztonságos megtakarítási módozatokat ajánl, szakértő munkatársaink pedig tanácsokkal látják el az ügyfeleket. Sikerünket nemcsak ügyfélelégedettségi mutatóink igazolják, hanem a szakma is: a MasterCard év bankja versenyén az idén az OTP Bank nyerte el „Az év bankja 2009” díjat. A bank komplex adósvédelmi programjának és együttműködési készségének köszönhetően, „A válságot legjobban kezelő bank 2009” címet is az OTP Bank nyerte, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben különös jelentőséggel bír.

– Az adósok védelmén túl milyen segítséget nyújtanak még?

– A bank nagy hangsúlyt helyez a pénzügyi kultúra fejlesztésére, ezen belül különösen az öngondoskodás és a hosszú távú pénzügyi biztonság megteremtésére, mindenekelőtt megtakarítási, befektetési termékei révén. Az OTP Start betétszámla, más néven babakötvény a 2006. január 1-je után született gyermekek számára az állami támogatás mellett 2008-tól lehetővé teszi, hogy a családok az OTP Banknál vezetett számláról a Start betétszámlára ingyenesen utalhassanak, így gyermekük anyagi biztonságáról már a születéstől gondoskodhatnak. Az OTP Bank 2008-ban létrehozta a kedvezményes Osztálypénzszámlát is, az általános és középiskolai osztályok megtakarításának gyűjtésére. A Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) lehetővé teszi a felkészülést a nyugdíjas évekre. Kifejezetten környezettudatos termékünk a Klímaváltozás és Tiszta Energia alap, leányvállalatunkon keresztül pedig környezetvédelmi projekteket is támogatunk. Munkatársaink képzésében, úgy tűnik, szintén jó úton haladunk, hiszen a bank társadalmi felelősségvállalással foglalkozó e-learning tananyaga – amelynek fontos része az esélyegyenlőség és a környezetvédelem – nemzetközi elismerésben részesült.

– Hogyan lehet környezetbarátegy bank?

– A környezettudatos magatartás a vállalat egészének működésében megjelenik. Minden kimenő elektronikus levelünkön a környezetbarát logót használjuk, amely a felesleges nyomtatóhasználat elkerülésére biztat. A bankfiókokban a nyomtató, a fénymásoló, a villanykapcsoló mellett matrica jelzi a dolgozóknak, hogy takarékoskodjanak az árammal. 2008 óta újrahasznosított papírból készültek egyebek mellett az üdvözlőlapok, naptárak, éves jelentések és egyes marketingkiadványok, 2009-től pedig az öszszes fióki termékprospektus is. A papírhasználat mérséklése érdekében az elektronikus bankszámlakivonat használatát (zöldbankszámlák) is ösztönözzük.

– A bank CSR tevékenységében helye van az adományozásnak is?

– Az OTP Bank mintegy300 kezdeményezéshez öszszesen 252 millió forint pénzügyi támogatást nyújtott Magyarországon. 2008-ban az előző évi támogatási összeghez képest 15 százalékkal nőtt az adományozásra fordított keret, a szponzoráció összege pedig 50 százalékkal emelkedett. A Magyar Adományozói Fórum minden évben öszszeállítja a Legkiemelkedőbb Üzleti Adományozók listáját, amelyen tavaly a 2007-es tevékenység alapján III. helyezést értünk el. Ebből is látszik, hogy az emberek valóban úgy tekintenek az OTP Bankra, mint az egyik legnagylelkűbb hazai adományozóra.

– Mondana néhány példát arra, hogy milyen célokra adományoztak?

– Kiemelten támogatottprogram továbbra is a „Fogadd el, fogadj el” közvélemény-formáló kampány a fogyatékos emberekért, amely a Kézenfogva Alapítványhoz kötődik. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal együttműködésben mozgó fogászati szűrőállomásokat üzemeltetünk, és támogatjuk a Magyar Lovasterápia Szövetség munkáját is. Adományozási tevékenységünk során tudatos, aktív és hoszszú távú együttműködésre törekszünk a civil szervezetekkel és helyi közösségekkel. Ös sze fogtunk például a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvánnyal és 2008-ban pályázatot írtunk ki civil szervezetek számára. A pályázók csatlakozhatnak egy online adománygyűjtő rendszerhez, így a www.adhat.hu portálon keresztül akár online is kaphatnak adományokat. A kezdeményezés újszerűsége abban rejlik, hogy az adományozás folyamatát néhány klikkelésre egyszerűsítettük. A honlapon keresztül jelenleg több mint 10 ezer civil szervezet kaphat adományokat és eddig több száz adomány talált gazdára.

– Az OTP Bank is létrehozottegy alapítványt. Ez kiket támogat?

– Az OTP Fáy András Alapítványt bankunk 1992-ben alapította és folyamatosan támogatja. Az oktatási intézményeket és rajtuk keresztül a 14–18 éves diákokat támogatjuk. Az Alapok Program keretében gazdasági, karrier- és életvezetési ismereteket oktatunk diákok és tanárok részére. Ennek minden költségét, így az oktatási segédanyagokat is az alapítvány fedezi. Ezen túl az idén negyedik alkalommal támogatjuk középiskolák könyvtárait. Az OTP Bank több mint 200 millió forintot fordított erre a célra.

– A karrierképzés mit takar?

– Ez egy többnapos tréning, amelyen a fiatalok szituációs játékok segítségével ismerkednek meg a pénzügyi, gazdasági, karrierépítési és vállalkozási ismeretekkel. A diákképzés sikerének bázisán a bank alapítványa 2008-ban akkreditáltatta a program felnőttképzési tréningjét is, melynek kere té ben középiskolai pedagógusokat képez.

– Az elhelyezkedésben is tud a bank segíteni?

– Januártól indul egy ingyenes online karrier tanácsadói oldal, mely segíti a pályaválasztásban a jövőjüket tervező fiatalokat. Az érdeklődők a honlapon kérdéseket tehetnek fel a szakértőknek, akik chaten, a fórumon vagy e-mailben válaszolnak. Segítenek dönteni, hogy miként érdemes előrelépni, elhelyezkedni. Életpályatervet készítenek a rövid, közép- és hosszú távú karriercél felvázolásával, állásinterjúkra készítik fel az érdeklődőket, de közreműködnek az önéletrajz és a motivációs levél elkészítésében is. Az oldal egyfajta információs bázisként is működik majd, reméljük, hogy ez is a látogatók segítségére lesz.

Nagy Zoltán Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.