A KSH pontosan számol, csak néha és picit módosít

A KSH meghajol a bíróság döntése előtt, és az unióban szinte egyedüliként, a túlzott deficit eljárás jelentésének már az első változatát is nyilvánosságra hozza.

Attól függetlenül, hogy az uniós tagállamok többsége nem szokta közzétenni a költségvetési hiányról és az államadósságról szóló EDP (túlzott deficit eljárás) jelentésének első változatát, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ezentúl, és visszamenőleg is megteszi – mondta Bagó Eszter, a hivatal alelnöke. A múlt héten ugyanis született egy bírósági döntés, amely szerint azzal egy időben, amikor a KSH elküldi az unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak az EDP-jelentés első változatát, itthon is nyilvánosságra kell hoznia azt, és nem elég az Eurostat észrevételei alapján véglegesített változatot hozzáférhetővé tennie.

Bagó Eszter és Belyó Pál – nyitni szeretne a KSH
Bagó Eszter és Belyó Pál – nyitni szeretne a KSH

Az ügyben nincs szó titkos adatszolgáltatásról, vagy éppen hamis, elszámolt adatokról. Az történt, hogy három évvel ezelőtt egy újságíró, aki nem kapta meg a túlzott deficit eljárás jelentés első változatát, pert indított a KSH ellen, mondván közérdekű adatról van szó, amelyet nyilvánosságra kell hozni. A Fővárosi Bíróság első fokú ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla is helyben hagyta, és bár a per egy adott jelentés kiadásáról szólt, de az ítélet indoklása általános érvényű, így valamennyi múlt- és jövőbeni hasonló jelentést hozzáférhetővé tesz – hangzott el tegnap a KSH háttérbeszélgetésén.

Mint azt Bagó Eszter mondta, eleget tesznek az ítéletnek, azt azonban hangsúlyoznia kell, hogy a KSH költség-

vetési hiányszámítása pontos. Az Eurostat ellenőrzései során csak néhány ügylet esetében, és csak kis mértékben kellett módosításokat végrehajtani. Ezek az államháztartási deficit GDP-

hez viszonyított arányát az eddigi 12 jelentés közül mindössze négy esetben, tized százalékokkal befolyásolták. Mint az a beszélgetésen elhangzott, az eltérés többnyire abból ered, hogy

a felhasznált uniós támogatások nem a terveknek megfelelően alakulnak. A KSH konkrét példát is felhozott. Változtatni kellett a mezőgazdasági támogatások miatt, vagy éppen a közalkalmazottak és köztisztviselők 13. havi bérének elszámolása, a MÜPA-beruházás kormányzati elszámolása következtében. De a 2005-ös hiányt 10 milliárddal növelte a Budapest Airport osztalékelőlegének 2006-os elszámolása is, a 2006-ost pedig 19,8 milliárd forinttal növelte, hogy az Eurostat megváltoztatta korábbi álláspontját a Budapest Airport privatizációjáról és az osztalékelőleget a privatizációs csomag részének tekintve, azt a tárgyévre, 2005-re számolta el.

Nyit a külvilág felé a KSH, a hivatal új elnöke, Belyó Pál azt szeretné, hogy a szervezet ne csak az adatgyűjtésre koncentráljon, hanem az így kapott eredmények elemzésére is. Ennek érdekében felvette a kapcsolatot és mélyíteni akarja az együttműködést a Magyar Tudományos Akadémia intézeteivel, illetve számos gazdaságkutató intézettel. A következő időszak legnagyobb projektjének a 2011-es népszámlálást nevezte, amelyre már elkezdődött a felkészülés. Akkor sokan nem akarták beengedni a biztosokat az otthonukba. Ezt úgy próbálják kiküszöbölni, hogy ezúttal három héten át a lakosságnak lehetősége lesz a kérdőív önkéntes kitöltésére, amelyet az interneten, illetve az önkormányzatoknál tehet meg. Ezeket összesítik, és csak utána indulnak a biztosok azokhoz, akik nem éltek az önkéntes kitöltéssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.