EMFESZ helyett MVM?

Az állami MVM nem az EMFESZ kistulajdonosaként, hanem helyette láthatná el a vitatott hátterű társaság százezernyi ügyfelét – tudtuk meg.

Információnk szerint az állami Magyar Villamos Művek (MVM) áramkereskedelemmel foglalkozó leányvállalata néhány hete gázkereskedelmi engedélyt váltott ki a Magyar Energia Hivatalnál (MEH). Az MVM-nél lapunknak cáfolták, hogy ez kapcsolatban állna az immár közel százezer lakossági ügyfelet ellátó EMFESZ Kft. tisztázatlan helyzetével.

A Mavir diszpécserközpontjában – Új piacokat keresnek
A Mavir diszpécserközpontjában – Új piacokat keresnek

Szakértők azonban az engedély kiváltásának időzítését az EMFESZ-szel kapcsolatos magyar állami háttértárgyalások elemeként értékelik. Két hete Fónagy János ellenzéki képviselő azt kérdezte a parlamentben Hónig Péter energiaminisztertől: igaz-e, hogy az MVM beszállna az EMFESZ-be. Hónig Péter kissé ködös válasza ezt a feltételezést nem cáfolta egyértelműen. A miniszter folyamatban lévő egyeztetésekre hivatkozva úgy fogalmazott: az MVM esetleg beszállhat az EMFESZ piacára. Ez utalhat arra a forgatókönyvre is, miszerint az MVM (az állam) nem a tisztázatlan mérlegű EMFESZ-re, hanem annak piacára vágyik.

Ha valamely ok miatt az EMFESZ elveszítené működési engedélyét, ügyfelei zökkenőmentes ellátása érdekében az energiahivatalnak más szolgáltatót kellene kijelölnie. Értesülésünk szerint a MEH legutóbbi tájékoztatóján nem véletlenül kerülték a határozott kijelentést, hogy ez értelemszerűen a helyi területi gázszolgáltató lenne. Ha ugyanis ilyen esetben egy másik gázkereskedő kellő garanciákat tud felmutatni a fogyasztók ellátására, és esetleg a területi gázszolgáltatónál alacsonyabb tarifákat vállal, a hivatal egy tollvonással hozzá sorolhatja az EMFESZ több tízezer lakossági fogyasztóját. (Az EMFESZ forgalmának túlnyomó részét adó cégek jóval rugalmasabbak a lakosságnál, s egy ilyen esetben vélhetően maguk választanának új kereskedőt.) Kérdés, mennyiben felelne meg a feltételeknek az MVM Partner, amelynek gázpiaci engedélye van, jártassága viszont nincs.

Az MVM mindazonáltal továbbra is állítja: ez ügyben azóta sem folytat tárgyalásokat, az engedélyt pedig minden különösebb ok nélkül váltották ki éppen most. Azt viszont kevesen tartják elképzelhetőnek, hogy az MVM ne lenne beavatva az EMFESZ-szel kapcsolatos intenzív kormányzati háttértárgyalásokba. Ezt a parlamenti kérdezz-felelek napjaiban kiváltott engedély is bizonyíthatja. (Habár a MEH és az MVM Partner elvileg közzéteszi honlapján az engedélyeket, mi ezt egyiknél sem leltük fel.) Az állami áram-nagykereskedőnél ama fogalmazványuk megfejtéséhez sem kívántak segédkezet nyújtani, miszerint az EMFESZ kapcsán „kizárólag nyereséges, stabil hátterű tranzakciókban vesznek részt”. Szakértők szerint ez utalhat arra, hogy az EMFESZ-ben nem szívesen vásárolnának kisebbségi tulajdonrészt, ám a „tiszta” MVM Partner szívesen látná az EMFESZ fogyasztóit.

Góczi István, az EMFESZ ügyvezetője lapunknak azt mondta: ha az EMFESZ épp elvesztené engedélyét, és így ügyfeleit az MVM venné át, azt üdvözölné, mert ez bizonyára minden tekintetben szabályosan zajlana le. Ám továbbra sem lát okot engedélyük megvonására. Jövő júniusig megfelelő mennyiségű szerződésük van fogyasztóik ellátásához – szögezte le. Ugyanakkor elismerte, hogy a ja nuárt követő időszakra továbbra sincs „gázadásvételi szerződésük” az E.ON-nal. Noha erre hivatkozva a MEH nemrég bírságot szabott ki rájuk, a hivatal elnöke ezután kérdésünkre már nem tette függővé az engedélyt a szerződés meglététől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.