Több száz településen újíthatják fel az iskolákat

Az utóbbi ötven év legkomolyabb iskolafelújítási programját indította el 2007-ben a kormány az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. A pályázatokon eddig 365 nyertest hirdettek, az iskolák, óvodák 105 milliárd forintot költhetnek el 2011-ig korszerűtlen, lelakott épületeik modernizálására. A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben még mindig nyitva van a program.

Az utóbbi hetekben öt oktatási intézmény számolhatott be arról, hogy befejezte uniós támogatásból finanszírozott fejlesztését, velük együtt 13 átadott projektje van a 2007-ben indult Nemzeti Iskolafelújítási Programnak. A nyertesek száma ennél jóval nagyobb: a különböző pályázatokon 365 iskola, óvoda nyert uniós forrást. Közülük 232-en rendelkeznek aláírt támogatási szerződéssel, a megkezdett fejlesztések száma pedig 194.

A Nemzeti Iskolafelújítási Program alapvetően azért indult, hogy forrásaiból modernizálják a korszerűtlen, lelakott oktatási épületeket. Óvodák, iskolák rekonstrukciójára - a fűtésrendszer korszerűsítésére, a világítás felújítására, tornaterem-fejlesztésre - kerül sor úgy, hogy a pályázónak szigorú esélyegyenlőségi, költséghatékonysági és fenntarthatósági szempontokat kell érvényesítenie. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kiemelt figyelmet fordít a szegregáció felszámolására, a szociálisan hátrányos helyzetű térségek közoktatásának fejlesztésére, a hatékony és színvonalas oktatást lehetővé tevő intézményméretek kialakítására, a települések közoktatási összefogásának megteremtésére.

A verőcei Géza Fejedelem Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde épületkomplexumának bővítésére például 221 millió forint jutott. Az iskola padlófűtéses tornacsarnokot, hozzá tartozó öltözőket, vizesblokkokat, valamint egy megújult nyelvi labort kapott. Kicserélték a gázkazánt, hőszigetelték az épületeket. A győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda 305 millió forintot nyert céljai megvalósítására. Az önkormányzat XXI. századi nevelési-oktatási körülmények megteremtését, korszerű oktatási módszerek bevezetését és az egyenlő esélyek megteremtését szeretné biztosítani. Ennek érdekében bővítették az eszközállományt, felújították, és valamennyi fogyatékosságra kiterjedően akadálymentesítették az épületeket, és lehetővé tették az energiahatékony működést. Sikerült lecserélniük azokat a tanulói székeket és asztalokat, szekrényeket, tárolókat, amelyek nagy részét tíz éve korszerűsítették svéd és máltai adományokból.

A nemrég átadott érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola komplex korszerűsítésének alapvető célja a hátrányos helyzetű gyermekek minőségi oktatási körülményeinek megteremtése volt, valamint az integrált oktatás megvalósítása az esélyegyenlőség jegyében. Az iskola eredetileg három tégla-, és egy "forfa" épületben működött, melyek műszaki állaga erősen kifogásolható volt. A felújítással megoldódott a tanulók elhelyezése, nem kell többé tanórát tartani az öltözőkben. Az uniós pénz segítségével 700 főre bővült az intézmény befogadó képessége, s ezáltal rendeződött Érd krónikus oktatási helyhiánya.

A Csongrád megyei Szőreg iskolafelújításának kiemelt célja a költségoptimalizálás - a két, egymástól két kilométerre elhelyezkedő épületben megvalósuló oktatás összevonásával -, valamint élhetőbb, racionálisan kialakított és kulturált tanulói környezet megteremtése. A 245 millió forintos fejlesztés révén, emeletráépítéssel megvalósult a Kossuth Lajos Iskola fő épületének bővítése. Kialakítottak 26 akadálymentes helyiséget, és az épületet alkalmassá tették az információs és kommunikációs technika eszközeinek fogadására. Az új tantermek bútorait, és a speciális nevelési igényű gyerekek fejlesztéséhez szükséges eszközöket is a projekt keretében szerezték be.

A Nemzeti Iskolafelújítási Program jövőre is folytatódik. A 2009-2010-es akcióterv annyiban különbözik a 2007-2008-astól, hogy a nagyobb hangsúlyt kapnak a fenntarthatósági szempontok, és előnyben vannak azok, akik óvodai fejlesztésre, bővítésre vállalkoznak.

A pályázatok értékelésénél minden korábbinál szigorúbb az elbírálás. A már lezárult felhívások esetében nem csak a nyertesekhez látogattak el az NFÜ ellenőrei, hanem azokon kívül több száz intézménybe is. A cél az volt, hogy ne lehessen visszaélni az uniós pénzekkel, és ne olyan intézmények kapjanak támogatást, amelyek állapota nem teszi azt indokolttá. Megtörtént például, hogy olyan pályázó kért pénzt elavult nyílászárói felújítására, aki az elmúlt öt évben ugyanezen célra már kapott pályázati támogatást, továbbá volt olyan akadálymentesítésre pályázó intézmény, amely erre a célra korábban is nyert közösségi forrást.

Az összeállítás a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával készült.

"Uniós" óvoda Veresegyházon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.