Kínai ellencsapás az acélvitában

Kína csapást mért az orosz és az amerikai acélimportra, azonnali hatállyal 25 százalékos büntetővámot vetett ki egyes gyártók termékeire. A barátságtalan lépésnek az volt a közvetlen előzménye, hogy az oroszok és az amerikaiak által folytatott, a kínai áruk kiszorítását célzó vizsgálatok "új szakaszukba" léptek.

A kínai termékek importja ellen az idén az Egyesült Államok, az Európai Unió és több más ország is fellépett, védővám bevezetésével visszaszorítva a - szerintük - Peking anyagi támogatását élvező és emiatt dömpingáron kínált árut. Pekingnek az sem tetszett, hogy a többiek feljelentették őket a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

Az amerikaiak szeptemberben a kínai gumiabroncsok importját lehetetlenítették el adminisztratív eszközökkel, majd novemberben a csővezetékekhez való kínai acél behozatalának, egyéves szinten 3,2 milliárd dolláros üzletnek tettek keresztbe egy 99 százalékos büntetővámmal. Válaszul Kína az amerikai autógyártók által behozott áruk ellen indított antidömping-eljárást. Októberben a nejlonszálimport megregulázását kezdeményezte Peking, miután amerikai, európai, tajvani és más orosz szállítók elárasztották Kínát az olcsó textilipari alapanyaggal.

A helyzeten Barack Obama közelmúltban tett kínai látogatása sem javított látványosan, a kereskedelmi kapcsolatok javulása egyelőre nem érzékelhető. Pedig a kétoldalú kereskedelem 409 milliárd dolláros éves volumene megérné, hogy erőfeszítéseket tegyenek érte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.