Az e-bank éjjel is nyitva tart

Egyre többen veszik a bátorságot, hogy interneten intézzék pénzügyeiket. Aki kipróbálja, megtapasztalja: gyors, kényelmes és takarékos megoldás. Óvatosságra azonban valóban szükség van - a világháló bűnözői, az adathalászok megszerezhetik az elővigyázatlanok adatait.

Az internet elterjedésével és a hazai pénzügyi kultúra fejlődésével párhuzamosan egyre többen intézik pénzügyeiket saját asztaluk mellől vagy bárhonnan a nagyvilágból. Interneten kaphatunk számlainformációkat, adhatunk eseti és rendszeres megbízásokat a banknak, kezelhetünk befektetéseket, kérhetünk általános banki információkat árfolyamokról, kamatokról, befektetési lehetőségekről. Személyes pénzügyeinket a lehető legrugalmasabban intézhetjük: banki ügyintézők bevonása nélkül, a nap bármely percében, hiszen az e-banking szolgáltatás a hét valamennyi napjának 24 órájában a világ bármely pontjáról hozzáférhető.

Nem kell a bankfiókban várakozni, a műveletek néhány perc alatt végrehajthatók, adataink védelméről pedig titkosított adatkapcsolat és nemzetközi biztonsági szabványok alkalmazása gondoskodik. Az internetbankolás költségei általában kedvezőbbek a hagyományos ügyintézés költségeinél, hiszen a bank is abban érdekelt, hogy minél kevesebb alkalmazottal szolgálhassa ki ügyfeleit. (A szolgáltatásokat, a bankok ajánlatait a pénzügyi felügyelet honlapján is összevethetjük.)

E-banking szolgáltatást számlavezetőnktől igényelhetünk. Miután az ember aláírja az erről szóló szerződést, megkapja a felhasználó nevét és jelszavát. Egyes hitelintézetek emellett további azonosítási módszereket is alkalmaznak az ügyfél biztonsága érdekében - ilyen megoldás az, amikor a bank minden alkalommal valamilyen egyedi azonosítót kér. Például belépésenként változó jelszót küld a bank SMS-ben, vagy csipkártya biztosítja az azonosítást, ami digitális aláírással ellátott védelmet jelent.

A szolgáltatás igénybevételéhez nem kell különösebb technikai háttér, elég egy internetes kapcsolattal rendelkező számítógép. Bármilyen elérési módozat megfelel - lehet modem, ADSL, kábel vagy wifi-hotspot -, legfeljebb az adatátvitel sebességében mutatkozik némi különbség, de ezeknél a szolgáltatásoknál ez általában nem számottevő.

Az internetes bankoláskor mindig körültekintően kell eljárni. A bank által rendelkezésünkre bocsátott jelszót - amennyiben egyéb biztonságos azonosítási módszer nem egészíti ki - az első használat során tanácsos lecserélni. (Ha más biztonsági azonosítás nincs, bizonyos időközönként a bank is kérheti a jelszócserét.) Ha a pénzintézet internetes felületének használatához jelszóra van szükség, azt tanácsos megjegyezni. Amennyiben ezt nem tesszük, mindenképp biztonságos helyen, ne a számítógép közelében őrizzük, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá. Interneten keresztül csak biztonságos helyről bankoljunk, ne hagyjunk másnak rálátást kódunkra, és bankügyeink intézésére csak végső megoldásként használjunk nyilvános internetet, például internetkávézóban.

Ha mégis ezt tesszük, saját érdekünkben, tartsunk be néhány fontos szabályt. Ne válasszuk azt a lehetőséget, hogy gépünk megjegyezze a belépéshez szükséges jelszót! Tanácsos törölni a böngésző tárolóját is az internetes bankolás után, hogy illetéktelen személy ne tudjon adatainkkal visszaélni. Ha nyilvános helyen intéztük pénzügyeinket, belépési jelszavunkat célszerű megváltoztatni.

Fontos, hogy elektronikus kódunkat soha ne adjuk meg telefonon, e-mailben vagy akár írásban; ilyen igénnyel bankunk sem fordulhat hozzánk. Ha ilyen kéréssel találkozunk, biztosak lehetünk abban, hogy ezt valójában nem a bank kéri, ezért azonnal értesíteni is kell erről, hogy megtehesse a szükséges lépéseket.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy úgynevezett adathalászok megpróbálják kicsalni az ügyfelek titkos adatait. A módszer lényege, hogy a bank nevében e-mailt kapunk, amely adatfrissítésre hivatkozva egy linkkel elvezet minket a bank állítólagos - a hivatalossal látszólag megegyező - honlapjára, és bankunk nevében kérik adataink (felhasználói azonosító, jelszó) megadását. Ilyen kérésre ne adjunk meg semmilyen személyes adatot - ügyfeleivel egy bank soha nem veszi fel ilyen módon a kapcsolatot.

Az interneten árut, szolgáltatást is vásárolhatunk, igénybe vehetünk. A világhálón történő vásárlásra ma már a legtöbb bankkártya alkalmas, léteznek azonban kifejezetten erre a célra kialakított úgynevezett webkártyák is, amelyek nagyobb biztonságot nyújtanak. Fontos azonban, hogy az adatainkkal való esetleges visszaélések elkerülése érdekében lehetőség szerint csak ismert, ezért biztonságos honlapokat látogassunk internetes vásárlás céljából.

Írásunk a Magyar Nemzeti Bank szakmai közreműködésével készült.

Ha netkávézóban használ banki szolgáltatásokat, fokozottan ügyeljen az adataira!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.