Békés lehet a GE nagy leépítése

A kötelezőnél magasabb végkielégítést fizet a GE azoknak a dolgozóknak, akiket a fényforrásüzletág átszervezése miatt küldenek el – erről állapodtak meg tegnap a szakszervezetekkel. Fejenként egymillió forint fordítható a munkába állás támogatására.

Békésen mehet végbe a GE fényforrásüzletágának átalakítása, amely miatt 2011-ig 2570 munkahely szűnik meg a cégnél. Tegnap aláírták azt a háromoldalú megállapodást, amely szerint a vállalat a kollektív szerződésben foglaltaknál magasabb végkielégítést fizet a dolgozóknak. – A senioritás elvét kiemelő és támogató rendszer született –mondta lapunknak Selmeczy György, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének főtitkára. Azt, hogy a végkielégítés mennyivel magasabb a KSZ-ben előírtnál, nem árulták el, indoklásuk szerint azért, mert a rendszer bonyolult. Úgy tudjuk, hogy az egy éve a cégnél dolgozók is kapnak juttatást, ami a több évtizede a vállalatnál dolgozók esetében több hónapra rúg, akár a kollektív szerződés szerinti összeg másfélszerese is lehet.

Arról is megállapodtak, hogy a váci gyár 2011-ben zár be, s jövőre 1235 dolgozónak mondanak fel. Korábban a GE és a kormányzat EU-forrásokból is támogatott munkába állási támogatásról állapodott meg. Mintegy egymilliós keretösszeg jut fejenként az elhelyezkedést segítő szolgáltatás igénybevételére. A keret felhasználását bizottságok koordinálják majd. Az elbocsátottak maguk választhatják ki a számukra ideális, mielőbbi elhelyezkedésüket támogató szolgáltatásokat. Ez lehet a munkakereséshez nyújtott támogatás, pályaválasztási tanácsadás, képzési, átképzési vagy mobilitási támogatás is. Selmeczy György lapunknak elmondta: egyelőre semmilyen biztosítékot nem látnak arra, hogy ez az összeg, s ez a felhasználási kör az átszervezés teljes két évére garantálva lenne. Noha kormányzati részről szóbeli ígéret elhangzott, ezt nem látták leírva.

A szabályozási változások és a fényforrásokra vonatkozó új energiahatékonysági előírások miatt a GE Consumer & Industrial üzletága október 28-án ismertette a Magyarországot érintő terveit: a következő két év során leállítják a hagyományos izzólámpák és egyes lineáris fénycsövek gyártását.

– Versenyképességünk megőrzése érdekében a nehéz döntések elkerülhetetlenek – indokolta a döntést korábban Phil Marshall, a vállalat regionális elnök-vezérigazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.