Magyar gazdaság: részletek a gödör aljáról

Az előző negyedévhez képest 1,8, a tavalyi harmadik negyedévhez viszonyítva pedig 7,1 százalékkal csökkent a magyar GDP. A recesszió csak a külkereskedelmi mérlegnek tesz jót.

Már 2008 második negyedéve óta folyamatosan esik vissza a magyar gazdaság teljesítménye. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint az előző év azonos időszakához képest 7,1, míg a második negyedévhez viszonyítva 1,8 százalékkal csökkent a GDP. Ugyancsak tegnap tette közzé a KSH a külkereskedelmi mérleg előzetes számait. Ezek szerint a kivitel értéke 1535 milliárd forintot, a behozatalé 1412 milliárd forintot tett ki. Euróban számolva a kivitel 12, a behozatal 21 százalékkal csökkent 2008. októberhez viszonyítva. Tíz hónap alatt a külkereskedelmi mérleg 1067 milliárd forint aktívumot mutatott, az egyenleg 1129 milliárd forinttal javult az előző év azonos időszakához képest.

Barta György, a CIB bank elemzője azt mondta az MTI-nek, hogy a korábbi ipari termelési számokból már látszott, hogy a mélypont a második negyedévben volt. A javulás azonban nagyon lassú, és nem várható a környező országokéhoz hasonló mértékű kitörés. Szerinte a negyedik negyedévben már enyhén növekedhet a GDP negyedéves összehasonlításban, éves öszszevetésben azonban csak 2010 közepétől.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a harmadik negyedévi GDP-adat a belföldi fogyasztás összeomlását tükrözi. Túl sok meglepetést nem, kedvező részleteket azonban megemlített: ide sorolta a készletek emelkedését, illetve azt, hogy a hitelezés befagyása ellenére a pénzügyi szektor már növekedni tudott.

A külkereskedelmet illetően Suppan Gergely megjegyezte, a belső kereslet felpörgése nem várható, így a GDP-t kizárólag a nettó export húzza, és ez a jövőben is így marad. Az exportpiacokon megindult fellendülés nyomán a külföldre termelő vállalatok helyzete javul, olyannyira, hogy már munkaerő-felvevőként jelennek meg. A belföldre termelők azonban továbbra is elbocsátásokat terveznek – mondta.

Barta György szerint amennyiben a külkereskedelmi mérleg aktívuma egész évben fennmarad, a folyó fizetési mérleg hiánya jelentősen csökkenhet az egy évvel korábbihoz képest, ami segíti az ország megítélésének javulását is. Bázishatások miatt az elemző a következő hónapokban az export és az import visszaesésében is lassuló ütemre számít.

A KSH szerint a harmadik negyedévben az árutermelő ágazatok – a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar – hozzáadott értéke 15,4 százalékkal csökkent. Ezen belül a mezőgazdaság teljesítménye 17 százalékkal, az ipar hozzáadott értéke pedig 15,6 százalékkal mérséklődött, elsősorban az exportorientált feldolgozóiparban bekövetkezett 15,5 százalékos visszaesés következtében.

Az építőipar 3,2 százalékos mérséklődést mutat. A szolgáltatások GDP-je a nemzetgazdaság átlagánál kisebb mértékben, 2,6 százalékkal esett viszsza. A pénzügy, az ingatlanügyletek és a gazdasági szolgáltatások területén 1,2 százalékos volt az emelkedés, ezen belül a bankok hitelezési aktivitása csökkent, a biztosítási szerződések száma továbbra is viszszaesést mutatott.

A GDP felhasználási oldalán a háztartások végső fogyasztása 8,8 százalékkal csökkent 2009 harmadik negyedévében, miután a családok fogyasztási kiadása minden korábbinál jelentősebb mértékben, 9,8 százalékkal esett vissza, a kiskereskedelmi forgalom nagymértékű csökkenésének megfelelően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.