Hadüzenet az illegális utazásszervezőknek

Megelégelte nyolc Zala megyei utazási iroda a turistautakat feketén szervező konkurenciát. A keszthelyi ügyészségen feljelentést tettek több illegálisan dolgozó utazásszervező ellen. Az irodák harcos fellépése nem független a gazdasági válságtól: egyre kevesebb az utas, mind kiélezettebb a küzdelem az ügyfelekért.

"Advent Bécsben, zalaegerszegi indulással. 5000/fő. Csatlakozz hozzánk!" - egy a több száz utazási ajánlat közül, amelynek feladója aligha lehet utazási iroda. A hirdetésből ugyanis a szervezőről - nevén és mobiltelefonszámán kívül - szinte semmi nem derül ki, s hiányzik az engedélyezési szám, amit pedig minden utazási irodának jeleznie kellene ajánlatain. Egymást érik ma már az ilyen és ehhez hasonló ajánlatok az interneten.

Indulásra várva. Feketén semmire sincs garancia

Nyolc Zala megyei utazási iroda - feltételezve, hogy illegális szervezőkhöz köthetők a jogilag és szakmailag kifogásolható hirdetések - közösen hadat üzent a feketén dolgozó konkurenciának: összegyűjtöttek több gyanúsnak tűnő ajánlatot, s feljelentést tettek a keszthelyi ügyészségen.

Pelikán András, a feljelentők egyike, a zalaegerszegi Best Holiday iroda ügyvezetője szerint elsősorban az utasok védelme érdekében léptek. A feketén - azaz engedélyek és a kötelező, éppen az ügyfelek érdekében letétbe helyezendő kaució nélkül - dolgozó szervezők ugyanis semmiféle garanciát nem adnak arra, hogy a turisták az ígért szolgáltatást kapják. Ráadásul náluk panasz esetén az utólagos reklamáció is kétséges. Miként az is: tudnak-e baj idején, például baleset esetén intézkedni, segíteni? Pelikán András nem titkolta ugyanakkor azt sem: nemcsak az utasoknak, hanem a legálisan működő irodáknak is fontos a szakma megtisztítása. Az illegalitásuk miatt kisebb költséggel működő szervezők ugyanis a hivatalos engedélyekkel rendelkező - adót, járulékokat, irodafenntartási költséget fizető - irodák árai alá tudnak ígérni, így ügyfeleket csábítanak el. Ennek pedig most, a gazdasági krízis idején nagy a jelentősége: mind kevesebb az utas, cégek tucatjai küzdenek a túlélésért.

Mindezt kiegészítette Vargáné Várkonyi Erzsébet, a keszthelyi Natur Air Balaton Utazási Iroda tulajdonosa, ügyvezetője, aki szintén a zalai feljelentőkhöz tartozik. Úgy fogalmazott:

- Sajnos a szabályozás és a hatósági ellenőrzés is a feketén dolgozókat segíti. Az utazási irodák működését szabályozó kormányrendeletben több kiskapu is akad: iskolák, egyesületek, alapítványok bármiféle engedély nélkül szervezhetnek utakat önköltségi áron. De azt senki nem ellenőrzi, hogy egy egyesület valóban csak a tagjainak és tényleg csak önköltségi áron szervezte-e az adott utat. De az is szemet szúr: míg az engedéllyel működő irodákat gyakorta "megtalálják" a hatóságok, s már kisebb hibáért is súlyos büntetést szabnak ki, addig a feketén dolgozókkal lényegében senki nem törődik.

Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője szerint nem csak zalai problémáról van szó, az ország minden pontján, s már évek óta súlyos károkat okoznak a szakmában az illegális szervezők. Hozzátette: mintegy 1200 engedélylyel rendelkező iroda működik jelenleg az országban, s óvatos becslések szerint is több tucatra tehető azoknak a száma, akik rendszeresen hirdetnek illegálisan utakat. A szóvivő szerint évek óta küzdenek ellenük, ám kevés sikert értek el. Példaként az említette: eddig közel negyven bejelentést tettek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, ám egyetlen esetben sem lett következménye ennek. Mindezek miatt a szóvivő példaértékűnek nevezte a zalaiak lépését:

- Ha a feljelentés sikerrel jár, vagyis lesz vizsgálat, akkor ez az egész szakmának irányt mutathat, miként vehetjük fel a harcot a feketén dolgozók ellen.

Megkerestük Kathi Attilát, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivőjét, aki elismerte: eddig valóban nem volt hatékony az illegális utazásszervezők felderítése, egyetlen ügyet sem sikerült "felgöngyölíteni". Szerinte azonban javulhat a helyzet, hiszen októbertől a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a feladatokat megosztva, együttműködve vizsgálja ki a panaszokat.

Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár sem vitatta, hogy nehézkes az illegálisan végzett turisztikai tevékenységek felszámolása "a végrehajtási és hatósági hatásköri" problémák miatt. Megemlítette ugyanakkor, hogy az önkormányzati tárca turisztikai szakállamtitkársága már javasolta az illegálisan végzett utazás-szervezések miatt kiszabható szabálysértési bírság jelentős megemelését. Emellett pedig jelenleg is tart a hatósági eljárások, hatáskörök szabályozásának átfogó felülvizsgálata, ami várhatóan jövő év első fél évében fejeződik be.

Bár a nyolc utazási iroda és a MUISZ nagy reményeket fűz a feljelentéshez, kétséges, sikerülhet-e megrendítő csapást mérni az illegális utazásszervezőkre. Kis-Király Ervinné, a Zala Megyei Főügyészség helyettes főügyésze ugyanis azt mondta: a Keszthelyi Városi Ügyészéghez jogosulatlan utazásszervezés elkövetésének gyanúja miatt tettek bejelentést, de mivel szabálysértésről van szó, az ügyet a területileg illetékes városi jegyzőhöz továbbították.

Így viszont elveszni látszik a feljelentés "súlya": a szabálysértési eljárás nyomán információink szerint a kiszabható legnagyobb büntetés mindössze 100 ezer forint, ami alig-ha elrettentő mértékű.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.