Szórtan drágul a gáz

Januártól közel hat százalékkal emelkedik a gáz - támogatás nélküli - lakossági ára, míg a többi fogyasztó esetében csökken a díj. Az áramszámla az Elmű- Émász területén két százalékkal nőhet, az E.ON-nál három százalékkal csökkenhet, a Démásznál pedig várhatóan nem változik.

Januártól 5,6 százalékkal emelkedhet a gáz lakossági ára - jelentette be Matos Zoltán, a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnöke. Ennek megfelelően számításunk szerint a húsz köbméter/óránál kisebb mérőjű fogyasztók tarifája áfásan 121 forint 44 fillérre jön ki. A korábbi információinknak megfelelő bejelentés szerint ez elsősorban a lakosságot ellátó cégek beszerzési költségemelkedésére vezethető vissza. Így a számok csak akkor tekinthetők véglegesnek, ha a szolgáltatók saját költségeiben nem áll be változás (például a forintárfolyam ingadozása miatt), vagyis azok beszerzésük drágulását változtatás nélkül érvényesítik fogyasztóiknál.

Gáztározó Algyőn

Matos Zoltán az emelés háttereként megemlítette: a legnagyobb tételt a nagykereskedő - a német hátterű E.ON - drágább importbeszerzése jelenti. Ez a lakossági emelésből 4,3 százalékot tesz ki. Ezen túlmenően a hivatal külső szakértők bevonásával elvégezte a lakosságot, a közintézményeket és a legkisebb cégeket kötelezően ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatók négyévente esedékes költség-felülvizsgálatát is. A hivatal ezeket a gázcégeket 2010-ben 252 milliárd forint bevételre jogosította fel, amely - hangsúlyozzák - 37 milliárddal kevesebb az igényeltnél. (A külső szakértők bevonásával lezajlott vizsgálat költsége néhány tízmillió forintra tehető.) Kivették a számlából azt a köbméterenként négy forintot, melyet júliusban a mostani áremelés tompítására építettek be. Többet kell fizetni a stratégiai tároló miatt, és módosították az árréseket is. Ezek összességében adják ki a maradék 1,3 százalékot. Hozzátette: ez a tarifa még mindig alacsonyabb, mint júliusban.

De más okai is vannak a lakossági áremelésnek. Fokozatosan meg kívánják szüntetni ugyanis azt az állapotot, hogy - szerintük - a nagyobb fogyasztóknak indokolatlanul többet kell fizetniük ellátásukért, mint a - fajlagosan drágább - kisfogyasztóknak. Ennek megfelelően januártól az összes fogyasztóra vetített gázáremelkedés már csak 3,9 százalék. Vagyis a mérő szerint 20 köbméter/óránál többet használó fogyasztók tarifája egyenesen csökken: 1,3-3,6 százalékkal.

Az elnök azt a korábbi információinkat is alátámasztotta, miszerint januártól az Elmű- Émász területén mintegy két százalékkal emelkedhet az áramszámla, az E.ON-nál pedig mintegy három százalékkal csökkenhet. A francia hátterű Démásznál előreláthatólag nem várható változás. Ennek háttere, hogy a - gázhoz hasonló korábbi költség-felülvizsgálaton alapuló - úgynevezett "rendszerhasználati" díjak országosan emelkedtek. Ám ez a számlának csak mintegy 40 százalékát teszi ki. A 60 százalékot jelentő áramdíj az Elmű-Émásznál nem változik, vagyis ott a rendszerhasználati díjemelkedés változtatás nélkül jelenik meg a számlában. A Démász mintegy két- százalékos hatású áramdíjcsökkentést hajt végre, amely tehát pont kioltja a másik díjelem emelkedését. Az E.ON területén pedig a csökkenés a kétszázalékos emelkedés kioltásán túl háromszázalékos áramszámla- csökkentést is lehetővé tesz. A különbségeket az eltérő céges stratégiákkal indokolják. A számok nagyságrendjét jellemzi, hogy a rendszerhasználati díjakat például az állami rendszerirányítónak a keresletcsökkenés miatt "rugalmatlanná" vált rendszer 17 milliárdos többletköltségei miatt kellett emelni.

A MEH csökkenteni szeretné az elvben a megújuló energiatermelés támogatására szolgáló KÁT-kasszából a kisebb gázüzemű termelőknek juttatott támogatásokat. Az immár közel évi 100 milliárdos - szintén az áramfogyasztóktól beszedett - kassza nagy részét nem is megújuló, hanem egyéb okokból gázüzemű termelők támogatására költik. Ezek támogatását fokozatosan, néhány év alatt tervezik megvonni, az adott termelő tényleges hasznosságának, illetve beruházási megtérülésének figyelembevételével. Az elnök szerint a Budapesti Erőmű kérdése bonyolultabb, de rá is hasonló elvek vonatkoznak. Szakértők szerint a KÁT-kassza főképp azért "szaladt el", mert egy tavalyi kormányalku folytán ez az erőmű szintén bekerült a KÁT kedvezményezetti körébe. Most az energiaügyekért is felelős miniszter Hónig Péter akkor az erőműnek a megállapodást tető alá hozó vezérhelyettese volt.

Változatlan EMFESZ-engedély

Kérdésünkre Matos Zoltán közölte: az EMFESZ-szel kapcsolatos álláspontjuk változatlan. A gázkereskedőt folyamatosan vizsgálják, de az továbbra is megfelel az engedélyhez szükséges feltételeknek. Leszögezte: nem teszik kötelezővé a számára januártól érvényes hosszú távú gázbeszerzési szerződés bemutatását. Szörényi Gábor - hangsúlyozottan elméleti alapon - hozzátette: akkor sem szakad meg senki számára a gázszolgáltatás, ha gázkereskedője esetleg elvesztené engedélyét. Ezután a fogyasztóra már annak a gázellátónak a tarifája vonatkozna, amelyet választ, illetve amelyhez sorolják. Az osztályvezető nem tartja kizártnak, hogy az ilyen vevőknél többletköltségek is felmerülhetnek, de ezeket az összes fogyasztói számlában is szétteríthetik. Az EMFESZ mára közel százezer lakossági ügyfelet toborzott, cégekkel együtt pedig a hazai gázforgalom mintegy negyedét képviseli.

Központi gázárak (forint/köbméter, bruttó)

Forrás: MEH, Népszabadság-számítás

Mérőóra 2009. július 2009. október 2010. január
< 20 m3/h 130,92 115,08 121,44
20-100 m3/h 135,00 119,04 114,72
100-500 m3/h 120,12 104,76 102,24
> 500 m3/h 118,80 102,36 101,04

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.