Röviden

Jövőre 38 milliárdos bevételt várnak a privatizációból

Az idei 100 milliárd körüli összeghez hasonló, 101,4 milliárd forint bevételt irányoz elő az állami vagyon kezeléséből a jövő évi költségvetés, a vagyonnal kapcsolatos kiadások jövő évi előirányzata 81,4 milliárd forint. A 2010-es büdzsé mintegy 38 milliárd forintot vár értékesítésből és 63,5 milliárdot az állami vagyon hasznosításából. Az értékesítési bevételek döntő része, 34,5 milliárd forint ingatlanértékesítésből származik a tervek szerint. Termőföld értékesítésből tízmilliárdos bevételt tervez a büdzsé, az ideihez hasonlóan 25 ezer hektár eladásával számol, 425 ezer forint hektáronkénti átlagáron. A jövőre értékesítésre kijelölt ingatlanok legtöbbje laktanya, a legnagyobb értéket hatmilliárddal az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) épülete, és 9 milliárddal a Szabolcs utcai kórház jelenti. (MTI)

Gyors ütemben nő a fapados légitársaságok forgalma

Novemberben nőtt az EasyJet utasainak száma, ami erősíti azt a reményt, hogy emelkedik a kereslet a diszkont-légitársaságok iránt. A brit légitársaság novemberben 3,35 millió utast szállított, 12,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A gépek kihasználtsága 0,9 százalékkal 84,8 százalékra bővült. Előzőleg Európa legnagyobb diszkont-légitársasága, a Ryanair számolt be arról, hogy novemberben 15 százalékkal nőtt az utasforgalma a tavalyi év azonos időszakához képest. Eközben a British Airwaysnél 4,3 százalékkal csökkent az utasok száma, elsősorban a business-osztály gyengélkedése miatt. (MTI)

Kuvait egymilliárd dollárt nyert a Citigroup részvényein

A kuvaiti szuverén állami vagyonalap, a KIA 1,1 milliárd dolláros nyereséggel adta el a Citigroupban 2008 januárjában pokolian olcsón szerzett részesedését. Az akkor 3 milliárd dollárért vásárolt Citigroup-részt most 4,1 milliárd dollárért értékesítették egy meg nem nevezett vevőnek. A világ negyedik legnagyobb olajexportőrének állami alapjait kezelő KIA-t annak idején sok bírálat érte, hogy összesen 5 milliárd dollárral bevásárolta magát a Citigroupba és a Merrill Lynchbe. Az alap kezelte külföldi vagyon értéke a tavalyi év végét megelőző kilenc hónapban húsz százalékkal, azaz 31,3 milliárd dollárral esett a válság következtében. (MTI)

Megleckéztette amerikai vetélytársait a Honda

Nem bírják a versenyt az amerikai gigászok a japán-koreai konkurenciával: a Honda december elsejéig eladott 1,043 millió autója kétszázezerrel haladta meg a Chrysler teljesítményét, ezzel a negyedik helyről is leszorította az amerikai márkát. Hazai piacán továbbra is a General Motors az első (1,86 millió darab), majd a Toyota következik (1,58 millió), míg a harmadik helyet a Ford (1,49 millió) bérelte ki magának. Amennyiben tartja éves tempóját, még a dél-koreai Hyundai-Kia konszern is könnyen megelőzheti a Chryslert, igaz, ahhoz előbb még le kell hagynia a hétszázezer darabos Nissant. (B. J.)

A Los Angeles-i autóshow sztárja a Honda új városi kisautója
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.