Vasárnapi nyitvatartási tilalom Németországban

A mostani adventi szezonban még vasárnap is nyitva tarthatnak egyes német tartományokban a boltok, a német szövetségi alkotmánybíróság döntése értelmében azonban jövőre már nem fogadhatnak vevőt a hét utolsó napján az üzletek.

Valamelyest gátat szabni a fogyasztói társadalomnak és védeni a pihenőnapnak számító vasárnap szentségét - e felfogás jegyében döntött úgy a német szövetségi alkotmánybíróság, hogy az alaptörvényt sérti az a berlini rendelkezés, amely mind a négy adventi vasárnapon engedélyezi az üzletek nyitva tartását. A karlsruhei székhelyű testület alapvetően a több egymást követő vasárnapra kiterjedő nyitva tartás elterjedése ellen foglalt állást.

A Németországban nagy port kavaró döntés csak 2010-től érvényes, vagyis az idei karácsonyi bevásárlási szezonban kinyithatnak vasárnap az üzletek és a bevásárlóközpontok. Berlin mellett még három keletnémet tartomány - Brandenburg, Szászország és Szász-Anhalt - adott zöld jelzést a karácsony előtti utolsó négy vasárnapra a kiskereskedelemnek.

Az adventi nyitva tartás ellen a katolikus és az evangélikus egyház - a szakszervezetek hangos támogatásával - közösen nyújtottak be panaszt. A szövetségi alkotmánybíróság szerint a berlini rendelkezés nemcsak a vasárnap alkotmányban rögzített védelmét, hanem a szabad vallásgyakorlást is sérti - ezért mindenképpen megregulázásra szorul.

A tartományi jogú fővárost irányító szocdem-balpárti piros-vörös koalíció hiába érvelt, hogy az emberek délelőtt nyugodtan elmehetnek a misére, hiszen az üzletek csak 13-18 óra között tartanak nyitva. Klaus Wowereit (SPD) kormányzó főpolgármester szerint az alkotmánybíróság csak az ádventi és nem általában a vasárnapi nyitva tartást "tiltotta be", így a német főváros 2010-ben is a törvényi lehetőségek maximális kihasználására, vagyis tíz nyitott vasárnapra készül (a 2006-ban bevezetett reform értelmében egy évben összesen tíz vasárnap lehet nyitva tartani.)

A teljes képhez tartozik, hogy a Berlinben élő 3,4 millió lakos jelentős része nem vallásos és nem tagja egyik egyháznak sem. Ugyanakkor a kiskereskedelemben százezer munkahelyről van szó. A vevők döntő része helyesli, hogy vasárnapokon - beleértve az adventi ünnepeket is - el lehet intézni a vásárlásokat.

Európa vezető gazdasági hatalmában a boltok nyitva tartása körül régóta heves vita dúl. A legliberálisabb a főleg a turizmusból élő Berlin szabályozása. A fővárost körülölelő Brandenburgban hat, a többi tartományban négy nyitott vasárnapot engedélyeznek. A legszigorúbb Baden-Württemberg három vasárnappal.

A szövetségi köztársaságban a pékségek vasárnapi nyitva tartását is csak a kilencvenes évek közepén engedélyezték, miután több sütőipari vállalkozó - látva a vasárnap délelőtti keresletben kínálkozó lehetőséget - fellázadt az 1919-es weimari alkotmányból átvett, s a vasárnap szentségét védő passzus ellen. A szociáldemokrata-szocialista mozgalmak eredetileg az egyházakkal együtt védték a vasárnapot, amely a munkavállalóknak testi-lelki pihenést nyújt.

A gazdasági és pénzügyi válság ellenére a német kiskereskedelem igen bizakodóan várta 2009 két utolsó hónapját. Novemberben és decemberben mintegy 73 milliárd eurós bevétellel számolnak, ami csak másfél százalékos visszaesést jelentene a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az itteni cégek többsége a nehézségek ellenére fizet karácsonyi jutalmat, ugyanakkor az alacsony betéti kamatok inkább fogyasztásra, mintsem takarékoskodásra ösztönzik a németeket. (Berlini tudósítónktól)

A KDNP újra megpróbálja bezáratni vasárnap az üzleteket

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ismét benyújtotta a kereskedelmi törvény és a munka törvénykönyve módosítására tett javaslatát, mely szerint a kereskedőnek vasárnaponként kötelező lenne zárva tartaniuk az üzleteket. A párt a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ), illetve más társszakszervezetek támogatásával még 2007-ben indította el a szabad vasárnap mozgalmát, és már nyújtott be ilyen tartalmú törvényjavaslatot - ám akkor kudarcot vallott. A most beadott javaslat indoklása szerint a heti kiskereskedelmi forgalom mindössze 4 százaléka zajlik vasárnaponként, ugyanakkor aránytalan nagy terhet jelent a kereskedelmi dolgozóknak a nyitva tartás. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint a vasárnap nyitva tartó üzletek csak töredékét adják a teljes, 158 ezres hazai üzlethálózatnak, így a 4 százaléknyi forgalom az ilyen boltoknak jelentős bevételi forrást jelent.

A kereskedelmi szakmában úgy látják: vasárnap egy átlagos hétköznap forgalmának egyharmadát tudják elérni. Vámos György hangsúlyozza: a szakma is megosztott a vasárnapi nyitva tartás kérdésében. Az abban érdekelt hiper- és szupermarketláncokkal szemben a zömében kis üzletekből álló CBA többször jelezte: támogatja az üzletek vasárnapi zárva tartását. (B. Z.)

Kellemes karácsonyt - üzeni Berlinben egy ünnepi felvonuláson az erre az alkalomra felkészített autó tulajdonosa
Kellemes karácsonyt - üzeni Berlinben egy ünnepi felvonuláson az erre az alkalomra felkészített autó tulajdonosa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.