Jövő héten ítélet a Soros-ügyben

Jövő pénteken hirdet ítéletet a bíróság abban a perben, melyet az OTP-részvények elleni spekulációért elmarasztalt Soros Fund indított. A tét csaknem félmilliárd forint: az alap a rá még tavasszal kirótt bírságot szeretné visszaszerezni.

Tegnap volt az első tárgyalási nap a Fővárosi Bíróságon abban a közigazgatási perben, amelyet a Soros György milliárdos érdekeltségébe tartozó Soros Fund Management LLC indított a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) elmarasztaló határozata miatt. A bíró a PSZÁF jogi képviselőjének kérésére zárt tárgyalást rendelt el, az indokolás szerint azért, mert a nyilvános tárgyalás sérthette volna a perben nem érintett személyek értékpapírtitkait.

Soros György egy tavalyi konferencián – Állítja, nem tudott az ügyletekről
Soros György egy tavalyi konferencián – Állítja, nem tudott az ügyletekről

A bíróság a felek mintegy háromórás meghallgatása után a tárgyalást berekesztette, ítélethirdetés jövő pénteken lesz –tájékoztatták lapunkat a felügyeletnél.

Mint arról korábban beszámoltunk: a PSZÁF azért szabott ki márciusban rekordösszegű, 489 millió forintos bírságot a Soros Fundra, mert megítélése szerint megsértették a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat, amikor ügyleteikkel rövid idő alatt szándékosan leverték az OTP Bank Budapesti Értéktőzsdén forgó részvényeinek árát, hogy így érjenek el nagy nyereséget. A társaság tavaly október 9-én, röviddel a tőzsdei kereskedés zárása előtt indított támadást a bankpapírok ellen. Az akció eredményeként több mint tíz százalékkal esett a részvény árfolyama. A PSZÁF szerint a Soros Fund mintegy 675 ezer dollárt keresett az ügyleten, és a cselekmény tőkepiaci súlyának figyelembevételével a bírságot ennek négyszáz százalékában határozta meg.

A pánik átterjedt a forint piacára is: az euróárfolyam egészen 259 forintig szaladt délután ötre, pedig egy órával azelőtt még a békés 249-es szinten kereskedtek. A Soros Fund akciója emellett valószínűleg sok OTP-kisbefektetőnek is jelentős veszteséget okozott, különösen azok jártak rosszul, akiknek hitel volt a részvényeik mögött, és mivel nem tudták növelni a letétet, azonnal értékesíteniük kellett a papírokat.

Soros György az ügylettel kapcsolatban egy nemrég lapunknak adott interjúban elmondta, hogy annak idején nem tudott az OTP-részvényekkel kapcsolatos akcióról, mivel az alapkezelő napi működését már egy ideje nem ő ellenőrzi. A befektető ugyan sajnálatosnak nevezte a történteket, s azt mondta, hogy ő személy szerint nem kötött volna üzletet az OTP-részvények árfolyamcsökkenésére, ám ennek ellenére úgy látja: a Soros Fund nem követett el semmi törvénybe ütközőt. Az alap a bírságot befizette, a PSZÁF határozatát azonban megtámadta a Fővárosi Bíróságon.

Hamarosan lezárulhat egy másik tavaly őszi spekulációs ügyben indított vizsgálat is. A Figyelő információja szerint várhatóan még idén elmarasztalják a Deutsche Bankot forintpiaci tevékenységéért. A társaság londoni irodája tavaly októberben öt magyar pénzintézetnek adott el speciális, ötéves árfolyamindex swap termékeket, és a tranzakciók a forint intenzív gyengülése után komoly veszteségeket és elszámolási vitát okoztak. A feltételezések szerint részben ez az ügylet okozta a forint hirtelen októberi gyengülését, s a gazdaságpolitikusok ennek kapcsán emlegették a forint elleni spekulációt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.