Hulladékból energia

Víz alatti kormányüléssel hívták fel a világ figyelmét a klímaváltozásra a Maldív-szigetek miniszterei néhány héttel ezelőtt. A meglepő ötlet szomorú apropóját az jelentette, hogy az ENSZ klímaszakértői szerint néhány évtizeden belül a tengerek vízszintje akár hatvan centiméterrel is emelkedhet, így a Maldív Köztársaság gyakorlatilag lakhatatlanná válik.

Ám a napjainkra jellemző, globális felmelegedéssel járó tengerszint-emelkedés nemcsak a dallamos nevű korallszigetek lakosságát veszélyezteti, hanem a gondolák és lagúnák városát, Európa egyik gyöngyszemét, Velencét is.

A társadalom jelentős része is rádöbbent már arra, hogy mindannyiunkat érintő problémáról van szó. Az internetes keresőkbe az üvegházhatás, a klímaváltozás és az energiatakarékosság kifejezéseket ma többen ütik be, mint valaha, és a vezető ipari vállalatok is folyamatos erőfeszítéseket tesznek az energiafelhasználásuk optimalizálására. A zürichi központú ABB és partnerei például egyedülálló módszert alkalmaznak: hulladékból képesek energiát előállítani.

Ez azért is kulcsfontosságú, mert az energiahatékonyság javítása az egyik legfontosabb cél annak érdekében, hogy visszaszorítsuk a károsanyag­kibocsátást. Számos nagyvállalat felülvizsgálta és ésszerűsítette például a világítástechnikai és légkondicio ná ló berendezéseit, illetve tanulmányokat készített az iparivíz­használatról és a hőhasznosításról. A legégetőbb probléma azonban az energiafelhasználás racionalizálása. Az ABB szintén nagy hangsúlyt fektet az energiahatékonysági és a megújuló energiát hasznosító fejlesztésekre, valamint a biztonságos, környezetbarát és fenntartható energetikai beruházásokra.

A svájci cég ezen irányelvek mentén vállalt szerepet napjaink egyik legmodernebb hulladékégetőjének építési munkálataiban, amelyet tavaly év végén adtak át a németországi Zella­Meh lis ben. Az erőmű különlegessége abban rejlik, hogy a hulladékból nyert tüzelőanyagok energiája az elégetést követően hőenergiaként közvetlenül hasznosítható, illetve villamos energia generálására használható.

A tervezést és a kivitelezést a müncheni Martin és a bécsi Integral végezte, valamint az ABB svájci részlege, amely az összes elektromos, a mérési, irányítási, szabályozási és folyamatvezérlési berendezést, turbinagenerátort, levegőkondenzátort, középfeszültségű berendezéseket, trafókat, fő­ és alelosztókat, frekvenciaátalakítót és városi ellátóhálózatba való betápláláshoz szükséges berendezéseket, valamint és épületszerelvényeket biztosította.

Egy tanulmány szerint az energia több mint 80 százaléka elvész az energiaforrás és a fogyasztó között. Energiahatékony termékek alkalmazásával és projektspecifikus, pro fesszionális rendszertervezéssel az energiaszükséglet azonnali és hosszú távú csökkenését lehet elérni.

Az energiamegtakarítási le hetőség csaknem korlátlan a hulladékégető segédrendszereinél. Egy kis fej lesztés a transzformátor vagy a motor hatékonyságában már számottevő és tartós gazdasági eredményt jelent az üzemeltetőnek. A hulladékégető 25 éves élettartamát tekintve minden, a hatékonyság növelésébe fektetett euró megtérül.

A skandináv országokban, Franciaországban, Bel gi um ban és Ausztriában az anyagában nem hasznosított kommunális hulladékok jelentős része olyan hulladékégetőkbe kerül, ahol hő­ és villamosenergia­termelés történik. Ezen hulladékégetők működése olyan technológiai színvonalon megoldott, hogy akár közvetlen lakóövezetekben üzemelve sem jelent egészségügyi kockázatot.

S hogy miért éri meg a legmodernebb módszerekkel megsemmisíteni a szemetet? Mert a korszerű rendszer a szelektív gyűjtés és válogatás alkalmazásával, az újrahasznosítással és a maradék hulladék környezetkímélő ár talmatlanításával valósítja meg a komplex hulladékgazdálkodást. Az égetés módot ad a hulladék által tartalmazott energia visszanyerésére: egy tonna háztartási hulladék kétszáz liter kőolaj energiáját tartalmazza. A higiéniát tekintve pedig az égetés egyedülálló előnyökkel bír a kórokozó baktériumok elpusztításában, így a bio ló gi a i ­lag szennyezett hulladékoknál is alkalmazzák. Emellett jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

Ezen gázok hatására az elmúlt száz évben a felszíni hőmérséklet jelentősen nőtt, a szárazföldi jég egy részének olvadásával pedig a tengerek szintje 17 centiméterrel emelkedett.

A folyamat napjainkban is tart. Közös érdekünk, hogy hatékony megoldásokat dolgozzunk ki a klímaváltozás ellen. És nem csak a Maldív-szigetek lakói miatt…

Óránként 21 tonna szemét ég el

A zella-mehlisi erőmű évi 160 000 tonna hulladékot éget el, és 14 MW áramot termel.

Az égetőrendszer egy óra alatt 21,6 tonna maradék hulladék hőhasznosítására képes. A gőzturbinához kapcsolt generátor maximális teljesítménye 13,6 MW (áram), és maximum 30 MW távhőt termel, amivel a közeli városok közműveinek energiaellátását biztosítják.

Az új erőművek ellen a civilek sem tiltakoznak

Civil csoportok olykor attól sem riadnak vissza, hogy éhség sztrájkkal fenyegessenek, és médiafelhajtást csapjanak egy-egy tervezett szemétégető építése ellen.

Jelenleg Magyarországon is rendkívül alacsony az ilyen erőművek társadalmi elfogadottsága. Azonban az ABB és partnerei által létesített hulladékégetők működése semmi féle kockázatot nem jelent az ott élők egészségére. A felesleges anyagok megsemmisítése közben kellemetlen szagokat nem bocsát ki, ráadásul az erőmű a környező települések energiaellátását is biztosítja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.