Energiatakarékosság a világ tetején

Drágakőként csillog a világ egyik leginnovatívabb és energiatakarékosabb épülete a svájci Alpok tetején, 2800 méter magasságban.

A 120 személyes Monte Rosa menedékház a felhasznált energia 90 százalékát napenergiából állítja elő, amelyet tárolni is képes. Az épület minden négyzetcentimétere az energiahatékonyság jegyében készült. Ez létfontosságú is: a helyszín csak gyalog vagy helikopterrel közelíthető meg, így fontos, hogy például vizet nem kell oda szállítani, mert azt az épület az olvadó hóból nyeri.

A megközelítés nehézségei miatt a menedékháznak nemcsak a szerkezetét, hanem már az építésének minden mozzanatát is részletesen meg kellett tervezni, hogy minél kevesebb energiát emésszen fel a szállítás. Az épület azért is jelentős, mert azt a Svájci Szövetségi Műszaki Főiskola diákjai tervezték Andrea Deplazes professzor vezetésével.

A Monte Rosa menedékház nyerte el tavaly a Holcim Alapítvány a Fenntartható Építészetért Díjának bronzérmét az európai döntőn. A svájci székhelyű cement-, kavics- és betongyártó multinacionális vállalat a fenntartható építést szeretné népszerűsíteni a háromévente kiadott díjjal. Eddig kétszer, 2006-ban és 2009-ben hirdettek győztest. Az elbírálás legfontosabb szempontjai: a beadott pályázatnak olyan újítást kell tartalmaznia, amelyet máshol is lehet hasznosítani, legyen gazdaságos, esztétikus, illeszkedjen az őt körülvevő tájba, legyen környezetbarát és vegye figyelembe az ott élő közösség érdekeit is.

Ez utóbbira nagyon jó példa egy venezuelai terv, amely egy hegyoldalba épített nyomornegyed lakóinak az életét könnyítette meg. A 2006-ban globális aranyérmet nyert projekt lépcsőrendszerrel kötötte össze a csúszós lejtőn épült házakat. Ebbe a lépcsőhálózatba áramot, az ivóvizet és szennyvízvezetéket is vezettek, az „elágazásokban” pedig közösségi tereket alakítottak ki, ahol a lakók találkozhatnak egymással. A díjra terveket lehet beadni, így nem biztos, hogy azok meg is valósulnak, a venezuelai projekt azonban azóta elkészült.

Csupán ötlet maradt Janesch Péter magyar építésznek az új budapesti kormánynegyed és a Nyugati pályaudvar környékének rendezésére készített terve is. A politikai csatározásokban elhíresült terv a Holcim Alapítvány euró pai döntőjének aranyérmét nyerte, megelőzve a fent említett alpesi menedékházprojektet is. A Négy negyed az egész címmel készült tervet teljes egészében (nem csak a kormány negyedet) díjazta az alapítvány kuratóriuma, az indokolás szerint azért, mert nemcsak környezetbarát helyet biztosítana tizenegy minisztériumnak, de ezzel párhuzamosan a teljes városrészbe is új életet lehelne.

Az első magyar induló egyébként Losonczi Áron volt, aki találmányával, az üvegbetonnal pályázott. Ez is mutatja, hogy nemcsak épülettervekkel lehet pályázni, hanem bármilyen más ötlettel is. Jelentkezhetnek orvosok, mérnökök is, hiszen sok terv olyan összetett, hogy nem is lehetne kidolgozni a különböző területekről érkezett szakemberek közreműködése nélkül.

Az idei „innovációs díjat” sem építészeti megoldás, hanem inkább egy egyszerű ötlet kapta: John Peterson és Liz Ogbu alkalmi munkásoknak tervezett egy kis épületet San Franciscóban, ahol minden reggel kényelmesen, az időjárás viszontagságaitól védve várhatják ki, hogy munkát kapjanak, miközben még reggelit is vehetnek. Az elképzelés egyszerű és elegáns – gondoljunk csak a Moszkva téri helyzetre.

A Holcim Alapítvány nem csupán a díjjal igyekszik népszerűsíteni a fenntartható építészetet: fórumot és szimpóziumsorozatot rendez a témában a szakembereknek, amely mindig nagy érdeklődésre tart számot. Szélesebb körben is népszerűsítik azonban a kérdést: Janesch Péter részvételével például a Szege di Tudományegyetemen tar tottak találkozót.

Az idén szeptemberben átadott Monte Rosa menedékház
Az idén szeptemberben átadott Monte Rosa menedékház
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.