A fény gyógyító ereje

A magyar kreativitás és a svájci tőke házasságából született a Bioptron készülék, amelyet nemcsak kozmetikai szalonok, kórházak, hanem sportolók is szívesen használnak. Szergej Bubka világhírű rúdugró például saját sportakadémiáján is felszerelt néhányat az eredetileg egy magyar feltaláló nevéhez fűződő találmányból. Igaz, ehhez kellett a szinte baráti kapcsolat, ami Philip Zepterhez fűzte…

A napfény jótékony hatásáról – különösen így tél elején – senkit sem kell meggyőzni. Ki ne érezte volna, hogy egy napsütéses reggelen sokkal frissebben ébred, szívesebben teszi a dolgát, mint egy borongós hajnalon? De az is köztudomású, hogy a napfény nemcsak a kedélyünkre hat: segít például a sebek gyógyulásában, a hámsejtek regenerálódásában, de akár az anyagcserében is. A napfény jótékony hatásával egyébként már az ókori egyiptomiak és a görögök is tisztában voltak, és igyekeztek ezt mesterséges körülmények között is létrehozni: a kor technikai szintjéhez igazodva a görög He lio po lis szentélyeinek falába például színes prizmákat építettek és a kristályokon megtört fény erejével gyógyították a betegeket.

Bár a fényterápiának még nem létezett tudományos magyarázata, gyógyító hatása annyira egyértelmű volt, hogy a görög, római és arab orvosok saját praxisukban is igyekeztek azt alkalmazni. A prizmáktól hosszú út – és csaknem kétezer év – vezetett az első olyan készülékig, amely már mesterséges napfényt tudott előállítani: a dán Niels Ryberg Finsen a bőrtuberkulózis egy típusában szenvedő betegeket kezelt elsőként ezzel a készülékkel, és eredményeiért 1903­ban meg is kapta az orvostudományi Nobel­díjat.

A későbbiekben több magyar kutató is felfedezte a fényben rejlő lehetőségeket: például azt, hogy miként lehet alacsony energiájú lézersugárzással felgyorsítani a sebek gyógyulását vagy csökkenteni az égési sérülések fájdalmát. A nyolcvanas évek elején Fenyő Márta bio fi zi kus és lézerspecialista fejlesztett ki egy olyan eszközt, ami különleges lencsékkel polarizált fényt állít elő. A később Bioptron névre keresztelt fényterápiás készülék a sejteket stimulálja: például javítja az anyagcserét, a bőrszövetek károsodásánál elhalványul a heg vagy csökken az ízületi fájdalom. Különösen a lábszárfekély vagy a felfekvések esetén alkalmazzák sikerrel, de ma már állandó kelléke a szépségszalonoknak, kozmetikai stúdióknak is.

A találmány azonban – ahogy az lenni szokott – Magyarországon nem talált kellő érdeklődésre. Az eredetileg Evolite néven született lámpára Fenyő Márta a nyolcvanas években hiába keresett gyártókat, a szocialista gyárak vagy nagyvállalatok nem láttak benne fantáziát. Felkeltette viszont a svájci Bioptron AG vezetőinek figyelmét, akik a Licencia Külkereskedelmi Vállalaton keresztül megvették a szabadalmat (akkoriban még a találmányok adása-vétele is állami cégeken keresztül zajlott).

A svájci cég amúgy is hasonló területen tevékenykedett, így aztán ők lettek a névadók: a feltalálót bevonták a további fejlesztésekbe, majd megkezdték a sorozatgyártást. A ma már világszerte ismert név is tőlük származik, még ha a Bioptron AG ma már eredeti formájában nem is létezik. A készülékre (és a cégre) ugyanis a brüsszeli Fiatal Feltalálók Konferenciáján a kilencvenes évek közepén felfigyelt Philip Zepter, a ha sonló nevű vállalat tulajdonosa, aki cégestől meg is vette azt. 1996 óta már a Zepter forgalmazza a fényterápiás eszközt – köztük „szülőhazájában”, Magyarországon is. A különféle nagyságú készülékekből világszerte 20 millió darabot adtak el, és a fejlesztés tovább folyik: növelik például a lámpa felületét is, hogy minél nagyobb területre jusson el a fény gyógyító ereje.

A fényterápiát már az ókorban is használták
A fényterápiát már az ókorban is használták
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.