Négy forinton úszhat el a 86-os út zalai szakaszának felújítása

Egymásnak estek az útépítők a 86-os főút Zala megyei szakaszán: a beruházás győztese és második helyezettje egy négyforintos kerekítési hiba miatt marakodik. A Közbeszerzési Döntőbizottság eljárásának tétje 100 millió forint, vagy az építkezés több hónapos késése.

Sokba kerülhet a slendrián matekozás a 86. COLAS Konzorciumnak. A 86-os főút Zala megyei szakaszának felújítására kiírt tender győztesének ajánlatában két helyen, de négy forint különbséggel szerepelt a 4,3 milliárd forintos végösszeg. Ami elég volt ahhoz, hogy a verseny második helyezettje a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KD) forduljon jogorvoslatért. A pályázat kiírója, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. ugyanakkor máris bejelentette: akkor sem zárja ki tenderéből a legjobb ajánlattal győztes céget, ha a KD úgy határoz.

"Betelt a pohár, nem fogunk egy ilyen hiba miatt egy drágább ajánlatot győztesnek kihirdetni, ha késedelmet szenved az európai uniós támogatás, akkor talán a döntéshozók is ráébrednek, hogy mit eredményezhet a jelenlegi szabályozás" - fogalmazott közleményében Reményik Kálmán, a NIF elnök-vezérigazgatója.

Az állami beruházó cég első emberének felháborodására az adott okot, hogy a 86-os főút pályázatán a legjobb ajánlatot adó pályázó apró hibát vétett. A pályázó felolvasólapján és az ajánlat 821. oldalán található levezetés végösszege között egy kerekítési hiba miatt négy forint különbség mutatkozott. Az ajánlatkérő NIF hiánypótlás keretében kérte a pályázót az ellentmondás feloldására, amit az meg is tett. Az eljárás ellen azonban kifogást tett a KD-nél a második legjobb ajánlatot tevő cég.

Reményik Kálmán abban bízik, hogy a közbeszerzések tisztasága felett őrködő testület fel tudja oldani ezt az ellentmondást, és nem kényszerül az ország 100 milliós többletkiadásra - addig is azt javasolja, hogy a beruházás szerződésének megkötését egyelőre halasszák el, várják meg vele a KD határozatát.

Ha viszont a KD ellenkező tartalmú döntést hoz, a NIF a jog adta lehetőséggel eredménytelennek nyilvánítja a pályázatot, és új eljárást kezdeményez.

Ebben az esetben a 100 millió forintos veszteség elkerülhető. Az ország egyik legforgalmasabb főútja mellett élők, az erre közlekedők és az útépítők viszont egyaránt kénytelenek lesznek megbarátkozni a beruházás 6-8 hónapos késésével. Az infrastruktúra-fejlesztési projekt keretében teljesen megújulna a főút 37 kilométeres, Zala megyei szakasza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.