Kibővítették a zsanai gáztárolót

Átadták tegnap Zsanán a német hátterű E.ON beruházásában elkészült gáztároló-bővítést. A 600 milliárd köbméteres fejlesztés 35 milliárd forintba került, amit - hangsúlyozta az átadáson részt vevő Hónig Péter energiaügyi miniszter - a magyar kormány a nagyobb energetikai beruházások közül most először nem ismert el a gázárban, vagyis azt a vállalkozó saját kockázatára építette ki.

Az E.ON 2006-ban vette meg a hazai gáztárolórendszert a Moltól. A kimerült gázmezőkből kialakított egységek akkor 3,4 milliárd köbméter gáz tárolására voltak alkalmasak (ez a mennyiség egy az év elejihez hasonló gázkrízis során a hazai gázellátás több mint felét biztosítja). A zsanai gáztároló a vásárláskor mintegy 1,3 milliárd köbméter gáz tárolását tette lehetővé. Az E.ON ezt még a vásárlás évében 100 millió köbméterrel, 2007-ben további 200 millió köbméterrel, 2007-től mostanáig pedig további 900 millió köbméterrel növelte. Ez természetesen nem "új tárolóhelyek építését" jelenti: egy kimerült gázmezőn ezt a gázvisszasajtoló berendezések fejlesztésével, újak üzembe állításával és új kutak fúrásával oldják meg. Így a zsanai egység kapacitása megközelíti a 2,2 milliárd köbmétert.

Ebből 200 milliót már le is foglalt az első nagy vevő, mégpedig a szerb állam. Az ünnepségen Dusan Mrakic, Szerbia illetékes államtitkára köszönetet mondott a magyar kormánynak az ez év eleji gázválság idején országának nyújtott segítségért. Mint megtudtuk, a további 400 millió köbmétert a piaci gázkereslet függvényében kívánják feltölteni.

Az átadóünnepségen - több fér a tározóba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.