Zárul a kötelezőkampány

Az sem maradt le semmiről, aki esetleg csak tegnap este döntötte el, hogy biztosítót váltana, vagy mostani szolgáltatójánál kötné újra kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását (kgfb). A meglévő szerződéseket ma még fel lehet mondani, ám ez azt jelenti, hogy az erről szóló nyilatkozatnak éjfélig meg is kell érkeznie a jelenlegi biztosítóhoz.

A postai levéllel ezért nem érdemes próbálkozni, és az átkötések többségét intéző internetes alkuszok nagyobb része sem vállalja már a felmondások kezelését, ám a biztosítók jellemzően délután négyig nyitva tartó ügyfélszolgálatain személyesen, vagy akár faxon egészen éjfélig bárki maga is elintézheti a felmondást. (Több biztosító elfogadja az e-mailt is, ám erről a lehetőségről azért érdemes előzetesen, telefonon érdeklődni az adott társaságnál.)

Amennyiben a fax mellett döntünk, akkor az értesítőnek minimum az autós felmondási szándékát, nevét, címét, rendszámát, jelenlegi biztosítási kötvényszámát kell tartalmaznia, valamint az elhagyni kívánt biztosító nevét - emlékeztet a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. Korábban többször előfordult, hogy a biztosítók faxai az utolsó napon vagy foglaltat jeleztek, vagy egyszerűen kifogyott belőlük a papír, ám ma már - az elektronikus faxszolgáltatások eredményeként - ez nem fordulhat elő.

Az ügyfeleknek ettől függetlenül érdemes megőrizniük a faxfeladásról szóló "OK" igazolást a későbbi vitás esetek elkerülése érdekében - hívta fel a figyelmet a Biztosítás.hu Biztosítási Alkusz Kft., amely szerint egyébként akár a százezret is elérheti azoknak az autósoknak a száma, akik az utolsó két napra hagyják biztosítóváltásukat.

Ugyan a meglévő szerződések felmondására már csak ma van lehetőség, az új biztosítások megkötésével azonban nem kell sietni. A kgfb-t december 30-án éjfélig kell megkötni, ezért aki még nem kötötte meg új szerződését, bőven ráér kikalkulálni, melyik biztosítóval jár a legjobban. A CLB adatai szerint például tavaly az utolsó napon, december elsején sokan éltek az utolsó lehetőséggel: egy átlagos novemberi napnál 33 százalékkal többen kalkuláltak, és mondták vissza biztosításukat a társaságon keresztül. Közülük sok autós pedig ráérősen, csak decemberben intézte a szerződéskötést.

A végleges számokra ugyan még egy ideig várni kell, az előzetes adatok alapján azonban úgy tűnik: a kedvezmények idei dömpingjével a biztosítók minden eddiginél több ügyfelet tudtak rávenni a váltásra. Haraszti Zsolt, a Netrisk.hu Kft. ügyvezetője szerint idén biztosan legalább egymilliónyian kötik majd újra kötelezőjüket. (A Mabisz adatai szerint tavaly 780 ezren váltottak.)

A biztosítók rangsora nem változott: a legtöbb új szerződést az Allianz köti, az új és elvesztett ügyfeleket együtt nézve ugyanakkor az Uniqa az idei kampány legnagyobb nyertese, nyomában az Aegonnal és a Genertellel. A legtöbb ügyfelet a Wabard veszíti el, de a Groupama is a nagy vesztesek között van.

Levélben kötelezőt lemondani már nem érdemes
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.