Lóvá tett ScienNet-ügyfelek

A hálózat offshore cégei mögött a magyar ügyvezető állt, a törzsvásárlói hálózat bevételeinek nagy része pedig nem a vásárlásból, hanem a tagok befizetéseiből származott. Mivel a ScienNet csak a tavalyi évre 960 millió forint adóhiányt halmozott fel, az állami bevételek pótlására elúszhat a cégnél lefoglalt 1,6 milliárd forint.

Nemhogy nem gazdagodtak meg a költekezéseikből a ScienNet ügyfelei, de sokan a cégnek foglalóként tett, nemritkán milliós nagyságrendű befizetéseiket is elbukhatják - derült ki a vám- és pénzügyőrség (VPOP) tegnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján. A VPOP előzetes adószakértői vélemények alapján úgy látja, hogy a Magyarországon törzsvásárlói hálózatot üzemeltető, Washingtonban bejegyzett ScienNet International Llc-nek a tavalyi évre összesen 960 millió forintnyi adót kellett volna bevallania és megfizetnie a költségvetésbe, ezt azonban elmulasztotta.

A ScienNet-hálózatot szervező Headmin Kft. jelenleg előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetője, Leinemann Zsolt korábban többször is hangoztatta, hogy az Llc., illetve a Headmin Cipruson bejegyzett anyacége, a ScienNet Holding Ltd. mögött "magát megnevezni nem kívánó külföldi tulajok" állnak, a VPOP nyomozása azonban eddig semmiféle titkos külföldi tulajdonosok nyomára nem lelt. Ellenkezőleg: több offshore céget is bizonyíthatóan Leinemann Zsolt hozott létre, továbbá neki volt teljes rálátása a ScienNet Volksbanknál vezetett folyószámláira. Úgy tudjuk, hogy a ScienNet-rendszer kiépítése a hálózat tetején lévő néhány vezető üzletkötőhöz kötődik. Ők voltak azok, akiknek minden jel szerint sikerült meggazdagodniuk - igaz, nem saját, hanem mások költekezéseiből.

A Népszabadság információja szerint a VPOP eljárásával párhuzamosan a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) is vizsgálja, tiltott pilótajátékot folytatott-e a cég. Azt ugyanis már a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is feltárta, hogy a rendszerbe különféle jogcímeken befolyó összegek aránytalan nagy része landolt a piramis tetején lévő néhány tucat személynél. A többség azonban semmit sem kapott vissza a befektetéseiből. Sőt, úgy tűnik, hogy nem is fog: a VPOP ugyan lefoglalt 1,6 milliárd forintot a ScienNet ismert bankszámláin, ám a pénz könynyen rámehet az adóhiány fedezésére. A pilótajáték mellett a sikkasztás vádja is felmerült a ScienNettel szemben: a VPOP szerint a cég számláiról több gyanús, az offshore céghálózathoz kötődő százmilliós átutalásnak van nyoma.

Nem feltétlenül csak a cég csalhatott adót: bár a hálózatban lévők egy része az adóbevallásában feltüntette a ScienNetből származó jövedelmeit, arra is van példa, akik ezt elhallgatták. A hálózatból kiugró összegekhez jutó tagok most az APEH kiemelt figyelmére is számíthatnak.

A 2006 őszén alapított ScienNet törzsvásárlói csoport már régóta a hatóságok látókörébe került. A törzsvásárlói klubokat nyíltan vizsgáló PSZÁF, illetve APEH mellett a rendőrség és a vámosok is gyűjtögették az információt a ködös tulajdonosi hátterű cégről. Nagy János altábornagy, a VPOP országos parancsnoka elmondta: az információgyűjtés után a VPOP végül november 20-án rendelt el nyomozást a céggel szemben, majd múlt szerdán országszerte több mint negyven helyszínen, mintegy 200 vámnyomozó csapott le a hálózatra. Akkor foglalták le a társaság szervereit, az 1,6 milliárd forintot és az ügyvezető több tízmillióba kerülő luxusautóját.

A ScienNet hároméves működése végére a VPOP szerint közel 400 ezer személy regisztrált be törzsvásárlóként, közülük sokan afféle befektetésként kezelték, komoly, gyakran milliós összegeket fizettek be az offshore cég számlájára abban a reményben, hogy rövidesen megsokszorozzák a pénzüket. Igaz, az offshore háttér és más, a cég körüli gyanús jelek jó hírű piaci cégeket sem hoztak zavarba, így termékkel vagy pénzügyi partnerként vettek részt a ScienNet működésében. E cégek nevét a ScienNet afféle referenciaként használta az új ügyfelek csábításához. Kerestük a ScienNettel logós ikerkártyát kibocsátó Magyarországi Volksbank Zrt.-t, de múlt hét óta nem reagáltak a megkeresésünkre.

A VPOP tájékoztatóján - enyves kezek tüntettek el százmilliókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.