Bizonytalanság a piacokon

Az Egyesült Arab Emírségek tőzsdéi 7-8 százalékos eséssel indították a hetet, elsősorban a bankok, az ingatlancégek és a szolgáltatók részvényárfolyama morzsolódott le a Dubai World (DW) állami holding múlt szerdán bejelentett féléves adósságtörlesztési moratóriumát követő első kereskedési napon. Lehetett volna nagyobb is az esés, de a helyi tőzsdeszabályzat értelmében a 10 százalékot elérő zuhanás esetén az érintett papír kereskedését felfüggesztik. A DW leányvállalata, a nevezetes pálmafasziget üdülőközpontot megvalósító Nakheel a teljes összeomlást megelőzendő felfüggesztette három, 5,25 milliárd dollár összértékű kötvényének kereskedését. Végül az adu-dzabi börze 8,3, a dubaji 7,3 százalékkal alacsonyabban zárt.

A bizonytalanságot fokozta, hogy az 59 milliárd dolláros adóssághegyet maga előtt görgető DW reorganizációjáról és az adósságkezelés mikéntjéről hivatalos információk híján csak találgatni lehetett. Az mindenesetre nyugtatóan hatott a nemzetközi piacokra, hogy az emírségek központi bankja jelezte, szükség esetén biztosítja a megfelelő forrásokat a dubaji bankrendszer számára. A legnagyobb emírség, Abu-Dzabi pedig kijelentette: támogatni fogja a megszorult dubaji vállalatokat. Igaz, szelektíven, kedve és érdekei szerint. Megfigyelők biztosak abban, hogy a segítség nem önzetlen, s a "nagy testvér" politikai tőkét fog kovácsolni Dubaj krízishelyzetéből, és növelni fogja befolyását a szomszédos emírségben.

A piacon egyre többen hisznek abban, hogy a dubaji adóssághalasztásnak nagyobb a füstje, mint a lángja. Voltaképpen elszigetelt jelenségről van szó, amelyet erősen túlreagáltak a pénz- és tőkepiacok. Ennek megfelelően az ázsiai tőzsdék felfelé korrigáltak, míg Európa vezető börzéin a befektetői étvágyat alaposan elrontó dubaji hírek az általános kockázatkerülés irányába hatottak, amit a bankszektor sínylett meg. Az irányt megszabó hírek hiányában a tőzsdeindexek
0,5-1 százalékos mínuszban mozogtak a hétfői kereskedés során.

Az európai bankszektor befektetői megítélésén mindenesetre javított, hogy kiderült: elsősorban az emírség pénzintézetei hitelezték Dubaj gigantikus ingatlanberuházásait, így - néhány brit nagybankot leszámítva - ők juthatnak késéssel a pénzükhöz. Merthogy a DW előbb-utóbb törleszteni fog. A kormány viszont nem túl elegáns módon kihátrált saját vállalata mögül. Abdulrahman al-Saleh, a dubaji pénzügyminisztérium első embere kifejtette: a cég és az állam egyaránt önálló, szuverén egységnek tekintendő, ennélfogva Dubaj nem vállal anyagi felelősséget a DW tartozásai miatt. A hitelezőknek jobban meg kellett volna nézniük, mire adják a pénzüket - tette hozzá. A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint Saleh mondatai csak fokozzák a bizonytalanságot a piacon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.