Az áramár most nem az Elmű-Émász miatt nőne

Ha januártól emelkedne az áramár, arról most biztosan nem az Elmű-Émász tehet - hangoztatták tegnap az áramszolgáltató elosztói ágának képviselői.

A beruházásoknak és az áramlopások visszaszorításának köszönhetően jövőre csökken az áramszámla egyik tétele, az úgynevezett elosztói rendszerhasználati díj - közölték tegnap az egyik "elosztó", a német többségű Elmű-Émász képviselői. A Magyar Energia Hivatal honlapján közzétett adatokra hivatkozva ugyanakkor figyelmeztettek, hogy a központi "áramszállító" - az állami Mavir - költségei feltehetőleg nőttek. Így eme, a lakossági számla mintegy 40 százalékát kitevő "áramszállítási" - szakszóval rendszerhasználati - tétel összességében 4,8 százalékkal emelkedik. A lakossági tarifamódosulás azonban attól függ, mennyire változik a számla másik tétele mintegy 60 százalékot kitevő áramdíj. Ez ha netán csökkenne, akár még ki is olthatja a rendszerhasználati díjak emelkedését.

Az Elmű-Émász szolgáltatói ága most nem kezdeményezett áramdíjemelést, így az elsősorban a nagykereskedő - az állami Magyar Villamos Művek - tarifája, illetve egyéb költségtételek esetleges változásától függ. A rendszerhasználati díjak változása ez év elején egyébként pont fordítva alakult: a néhány százalékos drágulást akkor az elosztói költségek növekedése okozta, míg a Mavirnak épp szűkebben mértek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.