A Mol is része az EMFESZ-sztorinak?

Egy vélhetőleg orosz hátterű offshore cég megvenné a Mol eddig háttérbe húzódó gázkereskedőjének felét. Piaci hírek szerint az ügylet kapcsolatba hozható az EMFESZ-szel.

Az EU hivatalos lapjában közzétett adatok szerint az offshore-helyszínen bejegyzett Normeston Trading Ltd. meg szeretné venni a Mol Energiakereskedő Zrt. 50 százalékát. Erre eddig Magyarországon nem irányult különösebb figyelem, a szándékot a Mol nem is jelentette be a tőzsdén. A magyar olajcégnél érdeklődésünkre az ügylet várható december közepi elbírálásáig azt nem is kívánták kommentálni.

A Belize-ben bejegyzett Normeston mögött piaci szereplők oroszokat sejtenek. Ugyanakkor egy névtelen offshore cég mögött bárki állhat: a titkosság fala mögé húzódó haszonhúzó háttérember is gyorsan változhat. Noha sokak szerint offshore cégek közbeiktatása "oroszokra jellemző", ez a módszer magyar befektetőktől sem áll távol.

Miután a Mol öt éve eladta az egész országot ellátó gázkereskedelmi üzletágát az E.ON-nak, a maga részéről eme üzletágról lemondani látszott. De később, 2007-ben megalapította a Mol Energiakereskedő Kft.-t. Akkor a kisebb piaci ijedelmet azok az érvek hűtötték, miszerint a cég elsősorban Molon belüli kereskedelmet kíván végezni. A 2008-as mérleghez benyújtott szöveges beszámolójuk szerint a kft. értékesíti a hazai gázkitermelést - ez a Mol kezében maradt -, illetve végzi a Mol-cégek gázbeszerzését. Másrészről azonban - teszik hozzá - a szabad gázpiacon kívánnak tevékenykedni.

A cég ennek megfelelően az elmúlt években folyamatosan "építette fel magát". Így olyan, a Molon kívüli cégek is vevőlistájukon szerepelnek, mint például a Coca-Cola vagy a Bonbonetti. A társaság 80 milliárdos tavalyi forgalmával igen komoly szereplőnek számít, igaz, ennek nagy része bizonyára még mindig csoporton belülről származik. Az anyavállalat a tavalyi több mint 3 milliárdos eredményt is felvette osztalékként.

Habár az EU számára a felek a Normestont olajkereskedőnek mutatták be, ennek a piacon mi nem leltük nyomát. Megfigyelők szerint, ha a Normeston valóban ezzel kíván foglalkozni, akkor abba most vághat bele. Feltehetőleg az is az előkészített ügylettel áll kapcsolatban, hogy a Mol-cég nemrég zártkörű részvénytársasággá alakult.

A "partnerbevonásra" egyelőre nincs hivatalos indoklás, de az ügyletet többen kapcsolatba hozzák a rendkívül zavaros EMFESZ-történettel. Az EMFESZ Kft. - melynek a Mol Energiakereskedő lényegében versenytársa - az elmúlt öt évben a piac mintegy negyedrésznyi szeletét hódította el. Ám áprilisban az addigi tulajdonos - ciprusi és Brit Virgin- szigeteki áttétellel az ukrán Dmitrij Firtas - tudta nélkül az EMFESZ ügyvezetője, Góczi István egy korábbi papír révén eladta azt egy dollárért az ismeretlen RosGas nevű svájci cégnek. Ez utóbbit az EMFESZ ügyvezető-helyettese, Gazda Tamás képviselte, de tényleges háttérirányítói máig ismeretlenek.

A tulajdonosi ellentétek kapcsán az EMFESZ-nél az is kérdés, honnan vegye a gázt, amikor az orosz Gazprom - a vitákra visszavezethetően - nem ad neki. Eddig főleg a hazai központi gázkereskedelmet végző versenytársa, az E.ON értékesített a számára. Most azonban piaci szereplők nem tartják kizártnak, hogy a belize-i tulajdonossal kiegészült Mol Energiakereskedő Zrt. is bekerülhet a beszállítók közé. Ez a - vélhetőleg a politika berkeit is megjárt - felállás pedig azt lenne hivatott biztosítani, hogy az EMFESZ valamilyen módon továbbra is olcsóbban juthasson gázhoz például az E.ON-hoz képest. Igaz, akkor ennek hasznából már a Mol, illetve az állítólagos orosz befektetőtárs is részesülne.

Firtas-Góczi adok-kapok

A Dmitrij Firtashoz köthető Mabofi több tízmilliárd forint tisztázatlan átutalássorozatra bukkant az EMFESZ tavalyi könyveiben - közölte tegnap Firtas központi cége, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Group DF képviselője, Knopp András. Emiatt feljelentéskiegészítést is tettek. A Vedomosztyi című orosz lapban megjelent, Knoppék által megerősített átutalási láncolat szerint a pénzt az EMFESZ a Cipruson bejegyzett, Gazda Tamás által képviselt Darisima Investmentnek utalta át, amely annak jelentős részét a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Integrity Investmentsnek folyósította.

Ez utóbbi cég tulajdonosának mondta magát korábban a KGB-s múltú Szergej Prokopjev, aki állítása szerint a RosGas mögött is áll. Mint korábban kiderült, Gazda Tamás ama Gazda László MSZP-politikus fia, aki közös választási listán szerepel Veres János orosz kapcsolatokért felelős, az EMFESZ-ügyben is egyeztetéseket folytató kormánybiztossal, expénzügyminiszterrel.

Veres János

Az EMFESZ-nél megkeresésünkre kifejtették: az előző tulajdonos a részvényügyletet megelőzően minden gazdálkodási adatot megkapott. Hozzátették: inkább közvetlen tulajdonosuk, a Mabofi tartozik nekik mintegy 50 milliárd forinttal. Azért nem kezdeményeznek erre hivatkozva felszámolási eljárást a Mabofi ellen, mert a ciprusi cég azt "minden eszközzel akadályozza".

Az EMFESZ helyzetének rendezése a cég szerint "államilag elismert fontosságú". Ez alatt azt értik - közölték lapunkkal -, hogy erről kormányközi tárgyalások is folytak, amit kormánytagok számukra visszaigazoltak, illetve Hónig Péter energiaügyi miniszter is nyilatkozott az állami Magyar Villamos Művek esetleges szerepvállalásával kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.