Röviden

London szerint Abu-Dzabi segít a Dubai hercegségen

Abu-Dzabi, az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb tagállama, támogatni fogja adósságproblémákkal küszködő kisebb társállamát, Dubait - vélik londoni elemzők. A Perzsa (Arab)-öböl mentén fekvő Dubai a múlt héten sokkolta a pénzpiacokat azzal a bejelentéssel, hogy legnagyobb állami vállalatának, a holdingként működő Dubai Worldnek adóssághaladékot kért. A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének hétvégi kommentárja szerint azonban Dubai formális szuverén nemfizetővé válása erősen valószínűtlen, mert ezt sem Abu-Dzabi, sem a jelentős dubai befektetésekkel bíró Szaúd-Arábia nem hagyná. Ugyanakkor egy pénzügyi mentőcsomaghoz minden bizonnyal feltételeket csatolnak, például előírhatják a potenciális fizetésképtelenségtől fenyegetett "kvázi szuverén" adósok átalakítását vagyonértékesítéssel, adósságátrendezéssel és akár felszámolási eljárásokkal. (MTI)

Az Európai Unió megvédi Görögországot

Görögország soha nem lesz fizetésképtelen államadóssága után, mert mögötte áll az Európai Unió támogatása - ezt mondta az EU gazdasági és pénzügyi biztosa, Joaquín Almunia vasárnap. Kifejtette: az EU tagjaként Görögország gyakorlatilag védelmet élvez, adósságfinanszírozása megdrágulhat ugyan, de a fizetésképtelenség kockázata nulla az EU támogatása révén. Görögország nemzetközi pénzügyi megítélése már egy ideje romlik, mert a gazdasági válság következtében deficitje rendkívül megnőtt, és e megítélés az utóbbi napokban csak romlott a dubai adósságtörlesztési haladékkérés pánikkeltő hatása miatt. (MTI)

Brüsszel ismét sürgeti az erősebb jüant

A kínai valuta, a jüan "fokozatos és rendezett" felértékelődése a fő nemzetközi valutákkal szemben érdeke mind Kínának, mind a világgazdaságnak, ezt hangsúlyozták vasárnap az unió Kínában vendégeskedő pénzügyi vezetői. A Ven Csia-pao kínai miniszterelnökkel folytatott megbeszélések után Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök és pénzügyminiszter, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsának elnöke úgy nyilatkozott: nehéz megindokolni, miért csökkent a jüan árfolyama az utóbbi időben, hiszen Kína továbbra is gyors gazdasági növekedést produkál. (MTI)

Jó ünnepi forgalmat vár az osztrák kiskereskedelem

A gazdasági válság ellenére a tavalyi karácsonyi forgalom megismétlődésében bízik az osztrák gazdasági kamara (WKÖ). A szervezet elektromos kereskedelmi tagozatának vezetője, Wolfgang Krejcik vasárnap tett nyilatkozata szerint azonban még az sem kizárt, hogy az elmúlt évi eredményeket is meg lehet haladni. Bízik abban, hogy az emberekben a presztízsszempont erősebb lesz a gazdasági visszaesés indokolta takarékosságnál. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.