Modern onkológiai centrumot kap Közép-Magyarország

Mintegy 5,4 milliárd forintos uniós támogatást nyert el az Országos Onkológiai Intézet annak érdekében, hogy a közép-magyarországi régióban nemzetközi szintű ellátást tudjon biztosítani a daganatos betegek számára. A fejlesztés keretében építés, korszerűsítés, átalakítás, gép- és műszerbeszerzés történik.

Ha nem javul az onkológiai ellátás hatékonysága Magyarországon, akkor a következő években ezer fiú újszülöttből mintegy 310, ugyanennyi lányból pedig közel 150 rosszindulatú daganat miatt fog meghalni 75 éves kora előtt. Azt, hogy az előbbi számok nem légből kapottak, alátámasztják a Központi Statisztikai Hivatal és az Egészségügyi Világszervezet adatai. Azok szerint Európában Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések miatti halálozás, a szív- és vérkeringési betegségek mögött ez a második leggyakoribb halálok. Csak 2007-ben 33530-an hunytak el rosszindulatú daganatos megbetegedésben.

A kedvezőtlen adatok öszszefüggnek az onkológiai ellátás hiányosságaival és azzal, hogy a kezelések színvonala elmarad a nemzetközi szinttől. Miközben a nemzetközi gyakorlatban a daganatos betegek 80 százalékát sebészeti, 60 százalékát kemoterápiás, 50 százalékát sugárterápiás kezelésben kell részesíteni, nálunk ezek az arányok országos átlagban 48, 17, illetve 10 százalék. Egyértelmű, hogy a daganatos betegek gyógyulási esélyének javulásához a komplex onkoterápiás ellátási formák arányainak közelíteniük kell a nemzetközi normákhoz.

Az Európai Bizottság döntése alapján a daganatos betegek megfelelő ellátása minden európai ország számára első számú prioritás. Egyrészt szeretnék elérni, hogy az egyes államokban javuljon a színvonal, másrészt hogy az unión belül sokkal kiegyenlítettebb legyen a rákos betegek ellátásának minősége.

Így valósulhat meg uniós támogatás segítségével az Országos Onkológiai Intézet fejlesztése, amely révén egy modern közép-magyarországi onkológiai centrum jön létre. Az intézménnyel ezen a héten írja alá a támogatási szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Ennek keretében 5,4 milliárd forint uniós forrást kap az intézet az összesen hatmilliárd forintos beruházáshoz.

Az Országos Onkológiai Intézethez Budapesten és Pest megyében 503 ezer fő, az onkoradiológiai ellátás területén viszont már 2,1 millió fő tartozik. Megfelelő ellátásukhoz azonban a feltételek nem adottak. Az intézet infrastruktúrája, épületállománya elöregedett, logisztikailag nem megfelelő, diagnosztikai eszközparkja elavult, a betegek számához és az ellátási kötelezettséghez képest nem áll elegendő eszköz az intézet rendelkezésére. A várakozási idő az egyes ellátási formákban rendkívül magas: a sebészeten 110, a kemoterápián 45, a sugárterápián 56, a CT-n 35, a mammográfián 75 nap.

Az uniós fejlesztés célja megoldani az előbb említett problémákat. A többi között fejleszteni az ellátási infrastruktúrát, annak érdekében, hogy a terápiás beavatkozások aránya - sebészet, kemoterápia - a nemzetközi elvárásoknak megfelelően alakuljon. Ki kell cserélni az elavult diagnosztikai műszereket a daganatos betegségek korai diagnosztizálása és a betegek várakozási idejének csökkentése érdekében. A költséghatékonyabb betegellátás érdekében azonos épülettömbbe tenni a speciális ellátási formákat. A fejlesztés keretében a több mint százéves, nem éppen a XXI. század követelményeinek megfelelő épületek közül kilencet lebontanak, egyet felújítanak, és két újat is építenek. Létrejön a sebészeti tömb hat új műtővel és 78 ágyas fekvőosztállyal. Az új kemoterápiás tömbben 12 darab kúraambulancia és egy 30 ágyas fekvőosztály kap helyet.

A fejlesztés eredményeként korszerű felszereltségű, az ellátási terület igényeit lefedő közép-magyarországi onkológiai centrum jön létre. A projekt egy hosszú távú stratégia megvalósulásához járul hozzá, melynek célja a hazai rákmegelőzés és a gyógyítás hatékonyabbá tételével a rák mint népbetegség társadalmi és nemzetgazdasági terheinek csökkentése.

Cikkünk a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakmai támogatásával készült.

A Társadalmi infrastruktúra operatív program keretében októberben jelent meg a korszerű regionális onkológiai hálózat kialakítása témában felhívás, amelyre jövő februártól lehet beadni a pályázatokat. A célra hétmilliárd forint jut. A konstrukció lényege, hogy a társadalom valamennyi rétege számára méltányos hozzáférést biztosítson az onkológiai ellátáshoz. A fő elvárások között van, hogy a támogatott regionális centrumok révén költséghatékonyan működő, homogén onkológiai ellátó hálózat jöjjön létre.

A fejlesztés eredményei számokban

Forrás: NFÜ

Kiindulási Minimálisan Cél
értékelvártelérésének
2007célértékidőpontja
Műtéti várakozási idő (nap)110402013
Kemoterápiára várakozás ideje (nap)4510 2013
Műtők száma (db)262011
Intenzív ágyak száma (db)8132011
Kúraesetszám (db)26 22333 3702013
Fekvőesetszám (db)14 69213 2232013
Kemoterápiás kezeléshez székek száma (db)58722011
A fejlesztés révén a nemzetközi normáknak megfelelően alakulhat a beavatkozások aránya
Országos Onkológiai Intézet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.